Zeci de familii cu nou-născuţi din mame surogat riscă să-şi piardă copiii

Ultimul update: Vineri 31 August 2018 14:47
Data publicarii: Vineri 31 August 2018 14:27
Categorie: Internaţional
Femeie insarcinata, sarcina

Zeci de familii din Spania care au avut copii prin intermediul mamelor surogat din Ucraina s-au lovit de imposibilitatea de a reveni în țară, pentru că nu-și pot înregistra legal copiii, informează Euronews.

Ministrul Afacerilor Externe a declarat că este vorba despre aproximativ 30 de familii afectate de această situație, subliniind faptul că are obligația “de a proteja drepturile” femeilor care au purtat și au dat naștere acestor copii.

El a mai spus că a fost interzis accesul în țară în cazul în care au fost raportate la Ambasada Spaniei cazuri de “malpraxis medical în ceea ce privește reproducerea asistată, precum și cazuri de trafic de minori.”

Ministrul s-a referit la un avertisment al Ambasadei Spaniei la Kiev din urmă cu șapte luni, prin care încerca să descurajeze familiile de spanioli să apeleze la mame surogat din Ucraina.

Teste ADN pentru paternitate

Multe dintre familiile implicate sunt în Ucraina de câteva luni, încercând să-și înregistreze copiii pe numele lor și să-i ia acasă.

Potrivit legislației spaniole, înainte ca nou-născuții să primească cetățenia spaniolă trebuie demonstrate paternitatea. Iar Consulatul Spaniei din Kiev, unde se putea face acest lucru, nu mai face teste ADN din 5 iulie.

Cristina Álvarez, care a avut o fetiță prin intermediul unei mame surogat la începutul verii, nu poate să plece din Ucraina de mai bine de o lună. Ea spune că mai multe familii au fost programate la Consulat, iar rândul ei vine abia pe 13 noiembrie, dat[ până la care nu știe ce va face.

Asemenea altor familii, Álvarez încearcă acum să obțină cetățenia ucraineană pentru copilul său. “Este ultimul lucru pe care mi-l doresc, dar trebuie să merg mai departe, în condițiile în care Guvernul nu se vrea să se ocupe de noi”, a spus ea, adăugând că va continua să-și ceară drepturile, și anume ca bebelușii lor să fie recunoscuți ca cetățeni spanioli, “pentru că sunt spanioli”.

Pe de altă parte, obținerea cetățeniei ucrainiene este un proces foarte îndelungat. Autoritățile cer înregistrarea copilului, dar și a părinților în Ucraina, ceea ce nu este deloc simplu și necesită multe documente și mult timp de așteptare.

De ce Ucraina?

În ultimii ani, Ucraina a devenit o destinație foarte căutată de către familiile care vor să folosească mame surogat, datorită legislației permisive. Numărul cuplurilor din străinătate care au venit în țara din estul Europei a crescut masiv în ultima perioada, în contextul în care țări precum Thailanda și India au interzis această practică, pe motive de exploatare.

Legea din Ucraina prevede faptul că nou-născutul aparține părinților de la care provine materialul genetic, iar mama surogat nu are niciun drept parental asupra copilului pe care îl naște. Totodată, nu se impune nicio limită pentru banii pe care mamele surogat îi pot primi de la familiile care apelează la ele.

În majoritatea țărilor europene, inclusiv în Spania, această procedură este interzisă. Există și țări o permit, dar doar benevol, fără ca mamele surogat să primească bani.

Nu este prima data când diferențele dintre legile din Ucraina și celelalte țări pe această temă fac victime. În 2011, un cuplu de francezi a fost arestat, pentru că a încercat să-și scoată ilegal din Ucraina gemenii de două luni. Ei au argumentat că au acționat din disperare, pentru că guvernul francez, care nu recunoaște practica folosirii mamelor surogat, nu elibera pașapoarte pentru cei doi copii.

În lipsa unei legislații clare în astfel de situații, părinții spanioli cu copii născuți din mame surogat din Ucraina așteaptă o rezolvare din partea Guvernului spaniol.

Femeie insarcinata, sarcina Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Euronews

Cabral şi Andreea Ibacka vor avea un copil. Cum au făcut marele anunț. FOTO
Cabral şi Andreea Ibacka vor avea un copil. Cum au făcut marele anunț. FOTO
Adela Popescu este din nou însărcinată și a dezvăluit sexul copilului
Adela Popescu este din nou însărcinată și a dezvăluit sexul copilului
Pippa Middleton, sora ducesei de Cambridge, a anunţat oficial că e însărcinată
Pippa Middleton, sora ducesei de Cambridge, a anunţat oficial că e însărcinată
La 54 de ani, Brigitte Nielsen așteaptă un copil
La 54 de ani, Brigitte Nielsen așteaptă un copil
VIDEO PROTVPLUS.RO
casalot indonezia
Descoperire îngrijorătoare în stomacul unui cașalot găsit mort în Indonezia
Autoritățile italiene au început demolarea unor vile construite ilegal la periferia Romei. Ale cui erau
Noi detalii în cazul arestării președintelui grupului Renault - Nissan
Masacru în Afganistan. Cel puţin 40 de morți şi peste 60 de răniți într-un atentat sinucigaş
Depozit întreg dărâmat print-un efect de domino după ce un raft a fost atins de un motostivuitor. VIDEO
Un preot catolic a jucat la păcănele banii parohiei. Ce a constatat când a verificat contul
Lift Chicago
Șase persoane au căzut cu liftul în gol 84 de etaje. Ce au pățit
Patru zile de ploi torenţiale, după incendiile devastatoare din California. Riscul major la care sunt expuși oamenii
Putin a cerut întărirea armatei şi flotei ruse, în vederea unui conflict cu NATO
Atac în fața Poliției din Bruxelles. Atacatorul ar fi strigat „Allahu akbar”
Orașul care în 40 de ani s-a transformat din sat de pescari în una din cele mai bogate metropole din lume
Accident feroviar lângă Barcelona. Un mort și 50 răniți, după ce un tren a deraiat