Consiliul Europei face apel la guvernul Georgiei să elibereze manifestanţii arestaţi
Consiliul Europei şi-a exprimat miercuri "preocuparea" faţă de utilizarea disproporţionată a forţei de către poliţia din Georgia.
Consiliul Europei a făcut apel la autorităţile de la Tbilisi să respecte libertăţile de exprimare, de întrunire şi cea a presei, precum şi să elibereze manifestanţii arestaţi, relatează AFP.
"Mă preocupă foarte mult informaţiile despre utilizarea disproporţionată a forţei de către poliţie împotriva manifestanţilor, în majoritate paşnici, şi a jurnaliştilor care acoperă manifestaţiile în Georgia", a afirmat comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Michael O'Flaherty.
Alegeri 2024
22:50
Lasconi, întrebată dacă ar fi de acord cu reluarea alegerilor: Cred că ar fi un coşmar. E o stare de tensiune în toată ţara
22:41
Comisia Helsinki din Congresul SUA: „Condamnăm interferenţa malignă a Rusiei în alegerile din România”
21:02
CNA cere candidatului Călin Georgescu să condamne public amenințările lui Bruno Mihăilescu la adresa unui jurnalist
20:48
Maia Sandu o susține pe Elena Lasconi: Noi știm cum este cu Kremlinul: șantajul economic, energetic, prezența trupelor ruse
Autorităţile Georgiei, unul dintre cele 46 de state membre ale Consiliului, "trebuie să îşi respecte obligaţiile în materie de drepturi ale omului şi să respecte libertatea de întrunire paşnică, libertatea de expresie şi libertatea presei".
Poliţia georgiană a recurs din nou marţi la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa miile de manifestanţi pro-UE, care protestau pentru a şasea noapte consecutiv, în pofida ameninţărilor premierului. Acesta i-a acuzat pe rivalii politici ai puterii şi pe unele organizaţii neguvernamentale de "orchestrarea violenţelor".
O'Flaherty menţionează că cele mai multe dintre cele 201 de persoane pe care biroul apărătorului public le-a vizitat în Georgia au fost maltratate de către poliţie, inclusiv după arestare, prezentând "răni la nivelul feţei, ochilor, capului, ceea ce indică o utilizare disproporţionată a forţei".
"Chiar dacă s-au produs acte de violenţe din partea unor manifestanţi, aceasta nu justifică forţa excesivă a poliţiei", a insistat O'Flaherty, subliniind că utilizarea tunurilor cu apă sau a gazelor lacrimogene "trebuie să fie ultima soluţie şi să răspundă normelor stricte de necesitate şi proporţionalitate".
"Solicit autorităţilor georgiene să pună imediat în libertate persoanele reţinute pentru exercitarea dreptului lor legitim de a manifesta paşnic", a concluzionat responsabilul Consiliului Europei.
Secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, a avut discuţii telefonice separate cu preşedinta proeuropeană a Georgiei, Salome Zurabişvili, şi cu premierul Irakli Kobahidze, din partea partidului de guvernământ Visul Georgian, exprimându-şi îngrijorarea faţă de polarizarea în creştere în această ţară din Caucazul de Sud şi a făcut apel la detensionarea situaţiei.
"Secretarul general şi-a subliniat hotărârea de a continua să susţină Georgia în aspiraţiile sale europene" şi să continue "să însoţească ţara pe calea sa europeană", subliniază într-un comunicat al Consiliului Europei.