Manifestatii violente de 1 Mai in Berlin si Istanbul
In mod traditional foarte turbulenta Ziua Internationala a Muncii a avut in acest an un caracter special din pricina crizei economice, cea mai grava dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Ciocniri violente intre demonstranti si fortele de ordine s-au inregistrat in mai multe orase germane, dar si la Istanbul, unde au fost mobilizati nu mai putin de 20.000 de politisti. Marsuri de protest au avut loc din Ucraina pana in Grecia si din Franta pana in Thailanda.
Incidentele au debutat joi noapte in centrul Berlinului, cu o incaierare strasnica intre politistii germani si cateva sute de tineri, simpatizanti ai miscarilor de extrema-stanga.
Cei mai recalcitranti dintre protestatari au ajuns in arest. Bilantul acestei prime runde a inclus cativa politisti raniti si mai multe masini si tomberoane incendiate.
La lumina zilei, ostilitatile au fost reluate, de data asta cu participare simtitor sporita. Zeci de mii de germani au iesit in strada pentru a-si exprima exasperarea, intr-o tara care inregistreaza cea mai severa recesiune din istoria sa postbelica.
Participantii au arborat pancarte prin care chemau la...."lupta de clasa" si nu la confruntari electorale, in conditiile in care in septembrie sunt programate alegeri legislative.
Cum incidentele de 1 Mai sunt o adevarat traditie in Germania, autoritatile au pregatit un impresionant dispozitiv de securitate. Mai ales ca pentru astazi a fost aprobat si un miting al extremei-drepte, iar confruntarile dintre cele doua tabere erau inevitabile.
Lucrurile au scapat de sub control si la Istanbul, unde manifestarile de 1 Mai au degenerat in batai in toata legea.
Bine aprovizionati, protestatarii au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in fortele de ordine si vitrinele unor banci si magazine. Politistii au ripostat cu tunuri de apa si gaze lacrimogene.
Marsuri sub lozinci mai apasat ori mai nuantat de stanga au avut loc vineri in numeroase capitale ale lumii, intre care Atena, Kiev, Bangkok ori Moscova.