Rusia ameninta ca va instala rachete Iskander in enclava Kaliningrad daca SUA vor desfasura arme nucleare in Germania

23-09-2015 13:58


vladimir putin

Rusia ar putea desfasura sisteme de rachete operativ-tactice Iskander (SS-26 Stone conform standardelor NATO) in enclava rusa Kaliningrad de la Marea Baltica.

Asta daca SUA instaleaza noi arme nucleare in Germania, a declarat miercuri pentru agentia de presa Interfax o sursa militara rusa, relateaza Agerpres.

"Analizam aceasta problema. O decizie finala va fi luata dupa o analiza detaliata a potentialelor amenintari ce ar putea sa apara in cazul in care avioanele de lupta germane 'Tornado' de la baza aeriana Büchel vor fi dotate cu bombe nucleare de tipul B61-12", a precizat interlocutorul agentiei ruse de presa.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat anterior ca planurile SUA de a instala noi bombe nucleare tactice in Germania reprezinta inca un pas spre escaladarea tensiunilor pe continentul european, avertizand cu o reactie din partea Moscovei.

"Aceasta ar putea duce la o incalcare a echilibrului strategic in Europa si va obliga Rusia la contramasuri adecvate, contramasuri pentru a restabili echilibrul si paritatea strategica", a declarat Peskov.

Avertismentele Moscovei intervin in contextul in care mass-media germane au relatat ca SUA ar intentiona sa amplaseze un numar de circa 20 de bombe nucleare de tipul B61-12 la baza aeriana din orasul german Büchel (landul Renania-Palatinat, sud-vestul Germaniei). La baza aeriana din Büchel s-ar afla in prezent intre 10 si 20 de focoase nucleare americane ramase din perioada razboiului rece, potrivit unor experti.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO