Concedieri masive în armata germană. Ordinul care a fost refuzat în Bundeswehr
Armata germană a concediat 72 de membri de personal pentru refuzul de a se vaccina, de la începutul pandemiei COVID-19, a transmis miercuri Ministerul Apărării, răspunzând unei interpelări parlamentare, transmite dpa.
Doar în 2022, au existat 69 de concedieri pentru refuzul vaccinării, se arată în răspunsul la interpelarea formulată de partidul Alternativa pentru Germania (AfD).
Răspunsul ministerului nu clarifică dacă refuzurile au fost legate de vaccinarea anti-COVID-19 sau de vaccinări împotriva altor boli.
În Germania, personalul militar este obligat să se vaccineze contra unor boli precum rujeolă, hepatită şi gripă.
Obligativitatea pentru COVID-19 a fost introdusă în noiembrie 2021, dar a fost ridicată în cursul acestui an, potrivit Agerpres.
Armata germană a sporit măsurile de securitate
Altfel, armata germană a sporit măsurile de securitate la unităţile sale din întreaga ţară drept reacţie la o serie de incidente, relatează miercuri dpa.
O purtătoare de cuvânt a Comandamentului teritorial a declarat pentru dpa că Bundeswehr, "a reacţionat repede şi exhaustiv în Germania la incidentele de săptămâna trecută cu verificări sporite, misiuni de patrulare sporite, inspecţii ale sistemelor de împrejmuire şi ale măsurilor tehnice de securitate, închiderea anumitor zone şi instrucţiuni de securitate actualizate şi măsuri de ridicare a gradului de conştientizare".
Ea a mai spus că măsurile vor fi adaptate la situaţia de securitate specifică.
Revista Der Spiegel a relatat că unităţile Bundeswehr au primit instrucţiuni să verifice cu meticulozitate gardurile pentru potenţiale găuri şi de asemenea li s-a cerut să crească numărul de patrule, în special noaptea.
Ofiţerii le-au ordonat soldaţilor să fie atenţi la indivizi neautorizaţi în zonele de securitate şi să raporteze imediat orice cazuri suspecte, potrivit Der Spiegel.
Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului teritorial a confirmat că doi bărbaţi au escaladat gardul unei baze navale din portul Wilhelmshaven de la Marea Nordului, pe 14 august.
După ce bărbaţii au fost descoperiţi de o santinelă, ei au fost predaţi poliţiei, a spus ea.
Potrivit Der Speigel, care a relatat prima despre incident, intruşii ar fi fost marinari care lucrau pe o navă andocată în apropiere şi care ar fi vrut să vadă de aproape navele de război germane.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării a declarat dpa că nivelul cel mai scăzut de securitate dintr-o scară de patru, "alfa", este în vigoare în continuare în facilităţile Bundeswehr din ţară.
Săptămâna trecută, Bundeswehr a anunţat că o investigaţie nu a descoperit dovezi de sabotaj sau de contaminare a apei după ce un gard a fost tăiat lângă rezervorul de apă potabilă al bazei aeriene Koln-Wahn.
Locuitorii din oraşul Mechernich, unde se află un alt sit al Bundeswehr, au fost avertizaţi să nu utilizeze apa pentru o perioadă după ce un gard tăiat a fost descoperit lângă un rezervor de apă potabilă săptămâna trecută. Avertizarea a fost mai târziu ridicată.
Mai multe incidente suspecte de sabotaj din Germania după declanşarea invaziei Rusiei din Ucraina în februarie 2022 au amplificat preocupările în ţară că agenţi ruşi ar putea viza facilităţi militare sau infrastructuri critice, notează dpa.
Sursa: Agerpres
Etichete: NATO, germania, armata, militari, concedieri,
Dată publicare:
21-08-2024 15:45