Comunitatea internațională tot mai îngrijorată de evoluția politică din Kurdistan
Liderul kurd irakian, Masoud Barzani, a declarat marți că populația kurdă a votat "da" în cadrul referendumului organizat cu scopul de a-și proclama independența, în ciuda opoziției Bagdadului, dar și a comunității internaționale.
Kurzii, care au condus o regiune autonomă în interiorul Irakului de la invazia condusă de SUA în 2003 care a răsturnat regimul lui Saddam Hussein, consideră că referendumul de luni este un pas istoric într-o căutare veche de generații pentru o stare autonomă, notează Reuters.
Irakul consideră votul ca fiind neconstituțional, susținând că nu s-a ținut numai în interiorul regiunii kurde, ci s-a votat și pe un teritoriu controversat, deținut de kurzi într-o altă zonă din nordul Irakului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Statele Unite, principalele țări europene, împreună cu Turcia și Iranul s-au opus ferm deciziei de organizare a referendumului, pe care au descris-o drept destabilizatoare într-un moment în care toate părțile luptă împotriva jihadiștilor Stat Islamic.
Într-un mesaj televizat, Barzani a declarat că votul "da" a câștigat și a cerut Bagdadului să se angajeze într-un "dialog serios", în loc să amenințe guvernul regional kurd cu sancțiuni.
În replică, guvernul irakian s-a opus negocierilor privind independența kurdă, iar Turcia a amenințat că va impune o blocadă.
"S-ar putea să ne confruntăm cu greutăți, dar le vom depăși", a spus Barzani, invitând puterile mondiale "să respecte voința a milioane de oameni" care au votat în cadrul referendumului, notează Reuters.
În plus, un canal TV kurd a susținut că o majoritate copleșitoare, posibil peste 90%, a votat "da". Rezultatele finale fiind așteptate miercuri.
Referendumul a alimentat temerile legate de un nou conflict regional. Turcia, care a luptat de câteva decenii pentru a evita o insurgență kurdă în interiorul frontierelor sale, a reiterat amenințările la adresa represaliilor economice și militare.
De asemenea, Franța își exprimă îngrijorare față de declarația de independență a kurzilor irakieni.
Franța avertizează că referendumul ar putea destabiliza pacea din regiune. În plus, aceștia au cerut guvernului irakian să confere mai multă autonomie populației kurde.
"Ceea ce ar fi azi de dorit este ca Irakul kurd să fie integrat în reconstrucția Irakului, iar reconcilierea cu Irakul ar fi importantă pentru a avea o mai mare autonomie", a declarat ministrul de externe Jean-Yves le Drian pentru BFM TV.
"Nu pare a fi timpul potrivit pentru a obține independența, dar (dacă) se întâmplă, atunci va provoca noi crize majore în Orientul Mijlociu, într-un moment în care Statul Oslamic este înfânt în către Irak", citează Reuters.
Sursa: Reuters
Etichete: Franta, Turcia, referendum, independenta, kurzi,
Dată publicare:
27-09-2017 12:17