Comunitatea de 2.000 de oameni unde s-au înregistrat 151 de abuzuri sexuale
Poliția novergiană au anchetat 151 de cazuri de abuz sexual, inclusiv cazuri de copii violați, într-o comunitate de doar 2.000 de oameni, la nord de cercul polar arctic.
Infracțiunile s-au petrecut între anii 1950 și 2017, în Tysfjord, dar au fost recent descoperite, scrie BBC.
Nina Iversen (49 de ani) spune că a fost victimă a abuzului pe când avea doar 14 ani, iar adolescenții de seama ei se destăinuiau, dar spune că adulții nu voiau să-i asculte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Am vorbit mereu despre asta, de când aveam 14 ani. Am vrut să scriu o carte în care să povestesc totul, am crezut că o să opresc asta, dar bineînțeles că nu am putut. Eram numite c..ve și mincinoase, multe dintre noi era tratate asa. Și eram scuipate dacă încercam să vorbim despre asta”, își amintește Nina.
Agresorii ei erau chiar rudele și spune că a trăit într-o continuă stare de teroare. Acum nu mai locuiește în Tysfjord, dar spune că tot nu se simte în siguranță.
Aproximativ jumătate din comunitatea izolată provin din poporul Sami, unii dintre cei mai vechi locuitori ai Scandinaviei, care au locuit în Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia.
În 2005, Nina Iversen a devenit mamă, și, îngrijorată că cei mici ar putea fi și ei victimele abuzurilor sexuale, a fost mereu în legătură cu serviciile sociale și chiar a vorbit despre ce i s-a întâmplat cu un medic.
”Am spus tuturor, dar ca să fii ascultat trebuie să ai trecutul potrivit. Cineva ca mine, care provine dintr-o familie săracă, a fost ignorată”, spune Nina.
Până în 2016, abuzatorii ei au murit, așa că nu își mai putea face dreptate în instanță.
Dar ea nu a fost singura care a încercat să atragă atenția autorităților. În 2007, părinții unui copil Sami, care fusese abuzat sexual, i-au trimis o scrisoare primului ministru, căruia i-au cerut ajutorul.
”Au zis că nu poate fi adevărat pentru că erau atâtea cazuri. Asta ne-au spus. Au crezut că mințim”, spune Anna Kuoljok, diacon în Biserica Norvegiană, de origine Sami.
Primarul din Tysfjord, Tor Asgeir Johansen, își amintește întâlnirile publice la care Anna și soțul ei, Ingar, au vorbit despre abuzuri, însă are o explicație diferită. El susține că nu s-a mers mai departe pentru că victimele au refuzat să vorbească.
Conform BBC, locuitorii Sami nu aveau încredere în poliție și nici în autorități.
Pentru prima dată, în 2016, un ziar național, Verdens Gang, a publicat povestea abuzurilor sexuale din Tysfjord, bazată pe mărturiile a 11 supraviețuitori - femei și bărbați.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!