Comunistii au pierdut monopolul puterii la Chisinau
Aceasta e marea veste dupa numaratoarea, aproape in totalitate, a voturilor. Insa Republica Moldova e departe de a iesi din criza politica.
Patru partide de opozitie ar putea, teoretic, sa formeze noul guvern si chiar lasa sa se inteleaga ca negociza formarea unei coalitii. Insa nu au majoritatea necesara pentru desemnarea presedintelui.
"Aveti putintica rabdare", a spus veteranul lider comunist, Vladimir Voronin, amintindu-si poate de vorbele lui Stalin care spunea ca "important e cine numara voturile"
"Eu nu ma ocup cu ghicitul. Eu astept rezultatele, disciplinat, astept rezultatele Comisiei Electorale. Noi vom accepta orice rezultat si o sa ne conformam", a mai spus Voronin.
Partidul comunist ramane principala formatiune politica din parlament, cu 45,1% din voturi si 48 de mandate de deputati.
Insa liderii celor patru partide de opozitie, care isi impart restul de 53 de locuri, au jurat sa nu colaboreze cu stanga aflata la putere din 2001. Pana una alta, opozitia sufla inca si in iaurt.
"Avem masuratori paralele si aceste date trebuie sa fie in strict co-raport cu rezultatele comisiei electorale", a declarat Vlad Filat, presedinte Partidul Democrat Liberal.
Dintre partidele de opozitie, cel mai curtat la negocieri pare sa fie, in acest moment, Partidul Democratic - condus de Marian Lupu - un fost sef comunist. Zestrea acestuia -13 fotolii de parlamentar - ar putea inclina balanta, fie de partea comunistilor care privesc inspre Moscova, fie de partea partidelor liberale de opozitie, care, cel putin in declaratii, asteapta lumina ... din Occident. Si relatii mai bune cu Romania.
"Noi nu vedem niciun pericol in regimul fara vize aplicat pentru cetatenii statului vecin de altfel si pentru cetatenii altor state membre UE", a spus Marian Lupu, presedinte Partidul Democrat
Ramane de vazut daca Lupu si-a schimbat doar parul, nu si naravul. Unii analisti sunt convinsi ca a fost si ramane aliatul cheie al lui Voronin, chiar daca sustine ca a trecut in tabara opozitiei.
La fel ca rezultatul alegerilor, si cetatenii de peste Prut au parareri impartite.
Pentru ca nimeni nu are majoritatea, ramane de vazut cum o sa fie ales presedintele. Acest lucru a fost imposibil in luna aprile.