Comunicațiile au fost întrerupte în Derna, după protestele localnicilor afectați de inundații. Casa primarului, incendiată
Comunicaţiile au fost întrerupte marţi în Derna, iar jurnaliştilor li s-a cerut să părăsească oraşul din estul Libiei devastat de inundaţii catastrofale.
În urmă cu o zi, locuitorii au organizat o demonstraţie prin care au cerut autorităţilor să dea socoteală pentru că au neglijat probleme de infrastructură semnalate cu mult timp înainte, relatează AFP, potrivit News.ro.
Reţelele de internet şi de telefonie ale celor doi operatori libieni au fost întrerupte de luni, de la ora 23.00 GMT (marţi, ora 2.00, ora României), a declarat pentru AFP un jurnalist care a putut fi contactat după ce a părăsit oraşul.
Majoritatea jurnaliştilor au fost rugaţi de autorităţile locale să părăsească Derna şi să predea autorizaţiile de relatare care le-au fost acordate, potrivit aceleiaşi surse.
Aceste restricţii intervin la o zi după o manifestaţie a locuitorilor din Derna care au cerut socoteală autorităţilor din estul ţării, pe care le consideră responsabile de dezastrul soldat cu mii de morţi şi dispăruţi în urma trecerii furtunii Daniel la 10 septembrie şi a ruperii a două baraje în amonte de oraş.
Întreruperea comunicaţiilor a fost cauzată de "o ruptură a fibrelor optice în oraşul Derna", a precizat compania naţională de telecomunicaţii (Lptic) pe contul său de Facebook. Potrivit companiei, această defecţiune, care afectează şi alte localităţi din estul Libiei, "ar putea fi rezultatul unui act deliberat de sabotaj".
Adunaţi în faţa moscheii principale din oraş, sute de locuitori au scandat sloganuri împotriva autorităţilor din est, reprezentate de Parlament şi de liderul acestuia, Aguila Saleh. "Poporul vrea căderea parlamentului", "Aguila (Saleh) este duşmanul lui Dumnezeu" sau "cei care au furat sau au trădat trebuie spânzuraţi", au scandat ei.
Mai mulţi manifestanţi au incendiat casa primarului oraşului, Abdulmonem al-Ghaithi, potrivit unor imagini difuzate pe reţelele socialiale şi de presa libiană.
La câteva ore după demonstraţie, şeful executivului din estul Libiei, Osama Hamad, a dizolvat consiliul municipal din Derna şi a ordonat o anchetă.
Potrivit politicienilor şi analiştilor, haosul din Libia a readus din plan secund întreţinerea unor infrastructuri vitale, precum barajele din Derna, a căror rupere a provocat inundaţii soldate cu moartea a 3.338 de persoane, potrivit ultimelor cifre oficiale provizorii publicate luni seara.
Libia este măcinată de diviziuni de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011 şi este condusă de două administraţii rivale: una la Tripoli (vest), recunoscută de ONU şi condusă de premierul Abdelhamid Dbeibah, şi cealaltă în est, reprezentată de Parlament şi afiliată la tabăra puternicului mareşal Khalifa Haftar.
În 2018, forţele lui Haftar au cucerit Derna, pe atunci un bastion al islamiştilor radicali şi singurul oraş din est care scăpase de sub controlul său. Însă autorităţile din est au o relaţie de neîncredere cu Derna, care a fost considerat un oraş răzvrătit încă din timpul lui Gaddafi.
Spargerea celor două baraje a provocat inundaţii asemănătoare unui tsunami de-a lungul wadiului (pârâu) care traversează Derna, un oraş cu 100.000 de locuitori de pe coasta mediteraneană.
În timp ce echipele de salvare continuau să lucreze marţi în Derna pentru a găsi trupurile a mii de persoane dispărute, presupuse a fi moarte în inundaţii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris tragedia ca fiind o "fotografie tristă" a unei lumi "măturate de un torent de inegalitate şi nedreptate", citând impactul unei "compilaţii" de "flageluri", de la schimbările climatice la ani de conflicte.
"În urmă cu doi ani, existau deja scurgeri la marele baraj, când acesta era plin doar pe jumătate. Am avertizat municipalitatea şi am cerut reparaţii", a declarat pentru AFP Abdelqader al-Omrani de pe patul său de spital din Benghazi, principalul oraş din estul ţării. Cei responsabili de neglijenţă "au pe conştiinţă moartea noastră", a spus el.
"Blocajul mediatic în Derna este în vigoare acum, comunicaţiile sunt întrerupte din zori. Nu vă îndoiţi, nu este vorba de sănătate sau de siguranţă, ci de pedepsirea protestatarilor din Derna", a declarat Emadeddin Badi, specialist în Libia la Atlantic Council.
"Veşti extrem de sumbre din Derna, care încă se resimte în urma inundaţiilor îngrozitoare. Locuitorii sunt acum îngroziţi de o iminentă reprimare militară, văzută ca o pedeapsă colectivă pentru demonstraţia şi revendicările de ieri", a declarat Tarek Megrisi, expert în Maghreb la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).