Compania SpaceX este acuzată că a concediat ilegal angajații care îl criticau pe Elon Musk
Compania SpaceX este acuzată că a concediat ilegal opt angajați care l-au criticat pe directorul său executiv multimiliardar, Elon Musk, relatează BBC.
Potrivit unei plângeri formulate de o agenție de ocupare a forței de muncă din SUA, angajații au trimis o scrisoare deschisă directorilor companiei în 2022, în care prezentau în detaliu îngrijorările legate de locul de muncă.
Angajații au spus despre Elon Musk că este o persoană care "distrage atenția" și "o rușine" pentru companie. Ulterior, angajații au fost supuși unui interogatoriu, după care au fost concediați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În plângerea formulată e un oficial regional de la Consiliul Național pentru Relații de Muncă (NLRB), SpaceX este acuzată că a încălcat drepturile angajaților prevăzute de legislația federală a muncii, care permite angajaților să ceară în mod colectiv condiții mai bune de muncă.
Plângerea mai arată că cei care au trimis scrisoarea deschisă au fost supuși unui interogatoriu înainte de a fi concediați.
Avocații unuia dintre foștii angajați, Deborah Lawrence, ar fi acuzat SpaceX că are o "cultură toxică", în care hărțuirea este tolerată.
„Am redactat scrisoarea deschisă către conducere nu din răutate, ci pentru că ne pasă de misiunea noastră și de oamenii din jurul nostru", a afirmat Deborah Lawrence într-o declarație consultată de Reuters.
Avocatul general al Comisiei pentru Relații de Muncă acționează ca un procuror și aduce cazurile în fața Comisiei formate din cinci membri numiți de președintele organizației.
Dacă SpaceX nu ajunge la o înțelegere, procesul va ajunge pe masa unui judecător, a cărui decizie poate fi atacată, iar apoi se judecă în cadrul unei curți federale de apel. O audiere a părților va avea loc în data de 5 martie. În cazul în care Comisia pentru Relații de Muncă va constata că s-a încălcat legislația muncii prin aceste concedieri, aceasta poate dispune ca lucrătorii să fie reintegrați și să primească salariile restante.
Companiile conduse de Elon Musk au mai fost acuzate de încălcarea drepturilor angajaților. În octombrie, Comisia pentru Relații de Muncă a acuzat compania X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că a concediat în mod ilegal un angajat pentru tweet-uri care criticau politicile companiei, însă X a negat că ar fi comis vreo infracțiune în acea situație.