Comoara Romanovilor, gasita pe fundul Lacului Baikal?
Aurul pierdut al Tarilor, care ar valora la ora actuala miliarde de lire sterline, se pare ca a fost descoperit de cercetatorii rusi pe fundul celui mai adanc lac cu apa dulce din lume, in timpul unei expeditii subacvatice.
Cercetatorii faceau un exercitiu de mapare a lacului Baikal cand au observat cam la 365 de metri adancime mai multe obiecte sclipitoare ce pareau a fi din metal.
Legenda spune ca sute de tone de aur au fost pierdute cand trenul Amiralului A. V. Kolchak, comandantul Armatei Albe, aparuta in timpul razboiului civil, s-a prabusit in lacul siberian. Kolchak, potrivit Wikipedia, s-ar fi nascut intr-o familie de militari, descendenta a mercenarului roman din secolul XVII, Ilias Colceag.
O alta versiune este ca trupele tariste aflate in retragere ar fi inghetat pe suprafata lacului Baikal, la temperaturi de -60 de grade Celsius, in iarna dintre 1919 si 1920. Odata cu venirea primaverii, lacul s-a dezghetat, iar cadavrele oamenilor si trasurile in care era transportat aurul s-ar fi scufundat.
Exista, insa, si speculatii potrivit carora aurul ar fi ajuns pe teritoriul Marii Britanii, in baza unor intelegeri politice.
Deocamdata, cercetatorii au descoperit niste blocuri rectangulare cu invelis metalic, asemanator aurului, insa spun ca trebuie sa interprinda noi misiuni pentru a afla cu exactitate daca intr-adevar este vorba despre metalul pretios. Noi submarine speciale vor fi trimise in zona, in incercarea de a aduce la suprafata cateva bucati din obiectele gasite pe fundul lacului.
Kolchak a fost considerat un erou al Primului Razboi Mondial care mai tarziu a condus Armata Alba, pro tarista, impotriva bolsevicilor dupa Revolutia din octombrie 1917. A repurtat cateva succese, insa ulterior a fost arestat de sustinatorii lui Lenin si condamant la executie prin impuscare in ianuarie 1920.
Daca intr-adevar obiectele gasite acum pe fundul lacului Baikal sunt parte din comoara Romanovilor, atunci cu siguranta ele vor starni o disputa vie intre statul rus, descendentii ultimului tar Nicolae al II-lea si alte tari, printre care posibil si Marea Britanie, asupra dreptului de proprietate.