Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Proiectul combină o adoptare mai rapidă a energiei regenerabile cu trecerea la aprovizionarea cu gaze din surse alternative. Odată cu invazia rusă din Ucraina, europenii au accelerat eforturile pentru a scăpa de dependenţa energetică faţă de Moscova.

Însă, în Uniunea Europeană persistă un dezacord serios în privința importurilor de energie din Rusia.

Germania: „Suntem departe de instituirea unui embargo”

Robert Habeck, Ministrul german al Economiei: „În ceea ce privește gazele, trebuie spus răspicat că suntem departe de instituirea unui embargo.”

În practică, deja livrările de gaze rusești sunt în scădere. Gazprom a anunţat că nu va mai exporta gaze naturale prin Polonia prin gazoductul Yamal-Europe, după ce autorităţile de la Moscova au impus sancţiuni împotriva firmei care deţine tronsonul din Polonia al acestui gazoduct crucial pentru tranzitul gazelor spre Europa. EuroPol Gaz face parte din cele 30 de firme din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, pedepsite de Moscova ca represalii la sancţiunile instituite de Occident.

Pe de altă parte, Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Luhansk, pe motiv că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor. Asta înseamnă blocarea unei treimi din livrările rusești ce traversează teritoriul ucrainean.

Sergiy Makogon, CEO al Operatorului de Sistem de Transport de Gaze din Ucraina: „Din păcate, am descoperit recent că autoritățile de ocupație din teritoriul controlat de separatiști în Luhansk fură gaze din conducta de tranzit ca să-l folosească la centrala lor termică. Nu putem tolera acest lucru pentru că ar fi foarte dificil să compensăm pierderile. Ar trebui să dăm destinatarilor din propriul nostru gaz.”

Robert Habeck, Ministrul german de Economie și Climă: „Disputele pe tema energiei reprezintă o armă ce poate fi folosită brutal în acest război.”

Ce spune Bulgaria despre dependența de gaz din Rusia

Pe de altă parte, guvernul de la Sofia tocmai a anunțat că, din iunie, va primi gaze lichefiate de la Statele Unite, în urma unei întelegeri încheiate la Washington de premierul Kiril Petkov.

Gazprom a sistat fluxul de gaze către Bulgaria, după ce țara vecină a refuzat să achite livrările în ruble. Cum tăierea a intervenit la sfârsitul sezonului rece, asta a dat Sofiei răgaz să găsească surse alternative.

Vladislav Panev, parlamentar al partidului Bulgaria Democratică: „Cu doar câteva luni în urmă se spunea că dependența de gazele rusești este imensă, că nu ne putem lipsi de ele în viitorul apropiat, dar acum e clar că nu e așa. Bulgaria trebuie să-și asigure cantități suficiente de gaze din alte surse decât Rusia. Asta e vital pentru de-putinizarea Bulgariei, pentru independența noastră economică și politică.”

Un alt aspect încă tulbure este plata gazelor rusești.

Mario Draghi, prim ministrul Italiei: „Sunt încrezător, dar pentru un motiv prostesc și anume că nu s-au prevăzut pedepse pentru cei care încalcă sancțiunile. Nimeni n-a spus dacă plata gazelor în ruble înseamnă încălcarea sancțiunilor. Nu știm cum va fi organizată plata, e o zonă gri aici. Și am văzut dovezi că cel mai mare importator de gaze din Germania a plătit deja în ruble. De fapt, majoritatea importatorilor de gaze rusești și-au deschis conturi în ruble la Gazprombank.”

Oricum, până la instituirea unui embargo asupra gazelor, nu există unanimitate în Europa nici în privința sistării importurilor de petrol rusesc. Deși Bruxelles-ul i-a promis o derogare de la aplicarea embargoului, Budapesta tot nu și-a exprimat acordul.

Ungaria vorbește despre o „bombă atomică” asupra economiei

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto: „Am cerut Comisiei Europene să țină cont de particularitățile Ungariei până când ne oferă soluții alternative. Până atunci, Ungaria nu poate susține ultimul pachet de sancțiuni pentru că ar echivala cu o bombă atomică asupra economiei noastre. Am făcut unele progrese, dar încă mai sunt multe aspecte de discutat înainte de a ne schimba poziția.”

Ungaria importă în prezent din Rusia 65% din petrolul şi 85% din gazele naturale pe care le consumă.