"Rusia nu e curată ca lacrima, dar nu ne este rușine să arătăm cine suntem", a spus sfidător ministrul rus de Externe într-un interviu pentru o televiziune britanică.

La Kiev, preşedintele Zelenski rămâne ferm pe poziţie: "Vom continua să luptăm până când vom garanta securitatea deplină și integritatea teritorială", a spus liderul ucrainean în mesajul său de joi noapte.

Între timp, bombele cad necontenit peste regiunea Luhansk.

Orașul Lisihansk, din estul Ucrainei, a fost bombardat intens în ultimele ore. Cel puțin patru persoane au fost ucise și șapte au fost rănite. Rachetele au lovit, printre altele, un centru cultural în care se adăposteau peste 40 de persoane.

Bătălia pentru controlul orașului Lisihansk și al orașului vecin, Severodonețk, a devenit punctul central al ofensivei Rusiei din ultimele săptămâni.

Dar Severodonețk rămâne locul celor mai dure confruntări de pe frontul ucrainean. Oraşul este acum izolat. Ultimul pod care făcea legătura cu această localitate a fost distrus de armata rusă la începutul săptămânii. În zonă mai sunt aproape 10 mii de civili.

Sute de localnici se adăpostesc în buncărele de sub uzina chimică Azot. Din cauza atacurilor neîncetate ale ruşilor, evacuarea lor este acum "imposibilă", spune liderul regional.

Rușii şi-au intensificat atacurile şi în direcţia Harkovului. Armata Rusă lansează obuze atât asupra pozițiilor militare ucrainene, cât și asupra zonelor populate. Localnicii nu se îndură să plece.

Guvernatorul Luhansk: Nu putem să mai așteptăm pentru că nu avem de gând să cedăm aceste teritorii. Iată, cum se comportă Rusia, acești sunt oameni sălbatici. Astăzi vor un teritoriu, mâine altul, poimâine altul.

Între timp, ministrul de Externe al Rusiei a facut noi declaraţii halucinante.

Serghei Lavrov: Noi nu am invadat Ucraina. Am început o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că târârea Ucrainei în NATO este un act criminal.

De când armata rusă a atacat Ucraina, în urmă cu aproape patru luni, mii de civili au fost uciși, milioane au fost puşi pe fugă și orașe întregi au fost reduse la ruine.