Comisia Europeană dă în judecată Ungaria din cauza legislației împotriva comunității LGBTQ
Comisia Europeană dă în judecată Ungaria la Curtea Europeană de Justiție pentru a anula controversata lege împotriva persoanelor LGBT.
Totodată, executivul Uniunii Europene va merge la Curtea de justiție împotriva Budapestei și pentru o decizie de revocare a licenței ultimului post de radio independent al țării.
Procedura ar putea duce la lipsa de finanțare a Ungariei din partea UE pentru încălcarea standardelor democratice ale blocului, potrivit dw.
Decizia UE vine în contextul în care, în vara anului 2021 guvernul ungar a anunțat că dispoziţiile controversatei sale legi împotriva homosexualităţii se vor aplica în vecinătatea bisericilor şi a şcolilor.
„Legea împotriva pedofiliei” a fost adoptată în iunie anul trecut şi a fost iniţial menită să întărească sancţiunile împotriva abuzului asupra copiilor, dar i-au fost adăugate amendamente pentru a interzice promovarea homosexualităţii în rândul populaţiei cu vârsta sub 18 ani.
Decretul guvernului care stabileşte modalităţile de aplicare a legii reglementează „expunerea sau reprezentarea” produselor care „exprimă homosexualitatea” sau reprezintă o „abatere de la identitatea corespunzătoare sexului de la naştere”.
Vânzarea acestor produse este astfel interzisă pe un perimetru de 200 de metri în jurul bisericilor, precum şi a şcolilor şi instituţiilor de protecţie a copiilor, potrivit executivului ungar.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus după adoptarea legii din Ungaria că „este clar discriminatorie şi, aşa cum se întâmplă într-o democraţie, vom lupta împotrivă, folosind instrumente juridice”.
Dar şeful de cabinet al premierul ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a spus în iulie anul trecut că încercările Uniunii Europene de a determina Ungaria să renunţe la legea care interzice în şcoli materialele ce promovează homosexualitatea nu vor avea succes.
Potrivit agenţiei ungare de presă MTI, Gergely Gulyas a declarat că Budapesta „va rezista presiunii Bruxelles-ului de a determina Ungaria să permită prezenţa activiştilor LGBTQ în grădiniţe şi şcoli”, adăugând că protejarea copiilor este unul dintre cele mai importante obiective.
El a mai spus că, în afara Constituţiei din Ungaria, şi Carta Drepturilor Fundamentale din UE susţine că creşterea copiilor este datoria părinţilor.
„Bruxelles-ul nu este în măsură să spună cine ar trebui să îi crească pe copii şi nici cum,” a declarat acesta.
Sursa: dw.com
Etichete: uniunea europeana, Comisia Europeana, ue, LGBTQ,
Dată publicare:
15-07-2022 13:27