Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca. Demersul, susținut și de România
Comisia Europeană a anunţat luni că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca, demersul fiind susținut de toate statele membre, inclusiv România.
CE a luat decizia ca răspuns pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor.
''Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca'', a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Acesta a mai spus că toate cele 27 de state membre sprijină demersul, transmite Agerpres.
De la ce a pornit conflictul dintre UE și AstraZeneca
După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, la 30 de milioane faţă de cele 120 de milioane de doze promise prin contract, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ''toate eforturile rezonabile'' pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.
Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.
După anunţul Comisiei despre acţiunea judiciară lansată împotriva sa compania AstraZeneca a emis un comunicat în care consideră că aceasta este ''fără fundament'' şi a promis că se va ''apăra cu fermitate'' în faţa instanţei.
AstraZeneca susţine de asemenea că a ''respectat deplin'' contractul încheiat cu Bruxellesul şi până la sfârşitul lunii aprilie va livra blocului comunitar 50 de milioane de doze de vaccin, conform previziunilor sale, sperând totodată că această acţiune judiciară va oferi ''ocazia de a soluţiona acest diferend cât mai curând posibil''.
''Vaccinurile sunt dificil de fabricat, după cum au arătat-o problemele întâmpinate de mai multe grupuri în Europa şi în lume. Facem progrese în depăşirea dificultăţilor tehnice şi producţia noastră se ameliorează'', argumentează laboratorul britanico-suedez, adăugând însă că este nevoie de timp pentru a putea creşte numărul dozelor fabricate.
Premierul britanic Boris Johnson a reiterat luni sprijinul său pentru compania AstraZeneca, aceasta fiind ''un partener solid al Regatului Unit şi al lumii întregi'', potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street, care a subliniat că vaccinul acesteia are un rol crucial în programul britanic de imunizare.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Comisia Europeana, astrazeneca,
Dată publicare:
26-04-2021 16:46