Ursula von der Leyen a cerut unui stat NATO să pregătească Europa pentru război: „Ambiția lui Putin nu se oprește în Ucraina”
UE a cerut, miercuri, unui stat membru NATO să compună un raport privind modul în care poate fi îmbunătățită pregătirea civilă și de apărare a Europei.
Prin vocea Ursulei von der Leyen (foto, dreapta), Comisia Europeană i-a solicitat miercuri fostului președinte al Finlandei să întocmească un raport privind modul în care poate fi îmbunătățită pregătirea civilă și de apărare a Europei.
"Știm că ambiția președintelui rus Vladimir Putin nu se termină în Ucraina", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbind alături de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö (foto, stânga), potrivit POLITICO.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anunțul vine înaintea summitului de joi al liderilor UE, unde apărarea va fi un subiect principal.
În Finlanda, "pregătirea apărării nu este doar o preocupare a armatei, ci a tuturor", a spus ea, adăugând: "Avem multe de învățat de la Finlanda. Este o mentalitate specifică și cred că ar trebui să o adoptăm pe scară mai largă în Europa ... oamenii pot fi pregătiți pentru toate situațiile de urgență, inclusiv pentru cele militare, amenințările hibride și dezastrele naturale".
Finlanda a aderat la NATO în 2023
Așadar, raportul Finlandei ar trebui să fie prezentat în această toamnă și "analizează apărarea convențională și poziția de apărare a Uniunii Europene, respectând, desigur, foarte clar, faptul că întreaga organizare a trupelor este de competența statelor membre", a declarat von der Leyen, răspunzând îngrijorărilor multor țări membre cu privire la o acaparare a puterii de către Bruxelles în materie de apărare.
Imediat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Finlanda a depus cererea de aderare la NATO, iar statul nordic a fost introdus oficial în Alianță în 2023.
Niinistö a declarat că una dintre lecțiile acelui conflict este că "războiul s-a schimbat... este convențional, dar, pe de altă parte, este cu drone cu tot și cu influențe cibernetice, este o combinație foarte mare".
Speranța este că "vom găsi cât mai multe aspecte posibile pentru a ne garanta securitatea", a spus el.
Sursa: Politico.eu
Etichete: razboi, NATO, uniunea europeana, vladimir putin, ursula von der leyen,
Dată publicare:
21-03-2024 17:37