Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.
Mai multe ambarcațiuni și echipamente militare vor ajunge inițial aici, unde vin și 50 de militari ucraineni care vor învăța să le folosească.
Cel mai probabil, Finlanda ar urma să doneze Ucrainei ambarcațiuni din clasa Jehu. Lungi de aproximativ 20 de metri și cântărind peste 30 de tone complet echipate, aceste ambarcațiuni pot naviga cu o viteză de peste 70 de km pe oră. Ele pot fi echipate pentru diferite misiuni, cum ar fi transportul a 25 de militari, evacuare medicală și inclusiv misiuni de atac. Marina finlandeză le-a dotat în acest sens cu lansatoare de grenade, mitraliere, iar unele configurații au și rachete anti-navă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Într-o notă de informare a Parlamentului, semnată de Klaus Iohannis, se precizează că Finlanda ne-a cerut acordul să tranziteze țara cu aceste echipamente și bunuri pe care le donează Ucrainei. În document se vorbeste și de instruirea a 50 de militari ucraineni, iar MApN se va ocupa de tot ce este necesar logistic, inclusiv de combustibilul pentru ambarcațiuni.
Contraamiral (rez) dr. Constantin Ciorobea: „Turcia nu o să accepte tranzitul prin strâmtori datorită Convenției de la Montreaux din '39. Aceste ambarcațiuni vor fi aduse pe șosea sau cu trenul, depinde de mărime, de gabarit. Transportul e cel mai complicat. Dacă ne referim la partea tehnică de folosire a navei, va fi gata în nici o lună. Dacă ne referim la acțiuni de desant de trupe pe malul Niprului, cea mai potrivită e baza de la Babadag”.
Transportul ambarcațiunilor pe teritoriul Ucrainei va fi o provocare și mai mare, spun specialiștii militari. Stocurile de muniție ale Ucrainei încep să se termine, iar asta a dus la pierderea regiunii Avdeevka în fața rușilor care sunt în ofensivă peste tot.
Finlanda a devenit membru NATO pe 4 aprilie anul trecut, iar cererea de aderare a fost facută imediat după invazia rusă în Ucraina. Finlanda împarte peste 1.000 de km de graniță cu Rusia și încă din prima lună de razboi a trimis pe front echipamente militare și unități medicale de prim-ajutor.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, NATO, romania, arma, mapn, ambarcatiune,
Dată publicare:
18-03-2024 19:25