Comisarul european desemnat pentru afaceri interne speră într-o aderare deplină a României şi Bulgariei la Schengen
Comisarul european desemnat pentru afaceri interne şi migraţie, Magnus Brunner, şi-a exprimat marţi seara speranţa că România şi Bulgaria vor adera deplin cât mai rapid posibil la spaţiul Schengen.
„Sigur că statele membre sunt cele care decid cine poate să intre în Schengen şi cine nu. S-au făcut progrese extraordinare, dacă pot să mă exprim aşa, în cazul României şi Bulgariei, şi deja ele sunt în spaţiul Schengen, parţial într-adevăr, dar aşa cum am aflat în această dimineaţă, Austria este într-un dialog foarte bun cu România şi cu Bulgaria. Discuţiile continuă şi sunt convins, cel puţin aceasta este şi abordarea mea, că acest dialog va duce cât mai repede posibil la o aderare deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Sigur că se discută foarte mult pe acest subiect şi în ţara mea, dar aceasta este părerea mea. Şi eu mă bucur că s-au intensificat atât de mult discuţiile între miniştrii de externe, dar şi la nivelul preşedinţilor”, a spus austriacul Marcus Brunner în audierea de confirmare din Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), potrivit Agerpres.
El a răspuns astfel unei întrebări adresate de o eurodeputată bulgară în legătură cu deciziile din ultimele luni ale mai multor state din Schengen de a reintroduce controalele la frontieră.
„Gestionarea mai bună a migraţiei presupune o abordare echitabilă şi hotărâtă, ceea ce înseamnă că noi decidem cine vine în Europa şi în ce condiţii, nu călăuzele”, a subliniat Brunner. Acesta a menţionat că o prioritate a sa va fi aplicarea Pactului european privind migraţia şi azilul, a cărui intrare în vigoare este prevăzută pentru anul 2026, un rol important în acest sens urmând să îl joace statele membre UE.
În opinia sa, unele elemente ale acestui pact ar putea fi puse în practică înainte de 2026, dar cu respectarea echilibrului între ”responsabilitate şi solidaritate”.
Politicianul austriac a anunţat că, dacă va fi confirmat în funcţie, în prima jumătate a anului viitor va elabora o nouă strategie europeană de securitate internă, în care un rol esenţial îi va reveni agenţiei de poliţie europeană Europol, care va trebui să fie consolidată.
Un alt punct la care acesta s-a referit au fost de frontierele externe. În această privinţă, Magnus Brunner a subliniat necesitatea consolidării Agenţiei europene pentru frontiere şi garda de coastă (Frontex) şi anunţat că executivul UE va propune triplarea numărului angajaţilor Frontex, până la 30.000.