Comandanții Ucrainei se plâng de pregătirea slabă a recruților: ”Unii nu vor să tragă. Văd inamicul, dar nu deschid focul!”
Unii soldați ucraineni refuză să tragă în inamic, iar alții se chinuie să asambleze armele sau să își coordoneze mișcările de luptă, se plâng comandanții și camarazii de luptă ucraineni.
În timp ce Ucraina își continuă incursiunea în regiunea rusă Kursk, trupele sale continuă să piardă teren prețios de-a lungul frontului de est al țării - o erodare sumbră, pe care comandanții militari o pun în parte pe seama recruților slab pregătiți, precum și a superiorității clare a Rusiei în materie de muniție și putere aeriană.
"Unii oameni nu vor să tragă. Ei văd inamicul în poziție de tragere în tranșee, dar nu deschid focul. ... Acesta este motivul pentru care oamenii noștri mor. Când nu folosesc armele, sunt ineficienți", a declarat un comandant de batalion frustrat din Brigada 47 din Ucraina.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Relatările provin de la comandanți și soldați care au vorbit cu Associated Press sub condiția anonimatului, pentru a putea vorbi liber despre chestiuni militare sensibile. Alții au vorbit cu condiția să fie identificați doar prin indicativele lor, în conformitate cu protocolul militar ucrainean.
Comandanții spun că recruții au vina lor pentru o serie de pierderi teritoriale, care au permis armatei ruse să avanseze, inclusiv în apropierea orașului Pokrovsk, un centru logistic esențial. Dacă acesta cade, înfrângerea ar pune în pericol apărarea Ucrainei și ar apropia Rusia de obiectivul său declarat de a captura regiunea Donețk.
Soldații ruși se află acum la doar 10 kilometri distanță.
La necazurile Ucrainei se adaugă avantajul uriaș al Rusiei în ceea ce privește forța de muncă și dorința acesteia de a accepta pierderi uriașe în schimbul capturării unor obiective mici.
Ucrainenii care au fost recrutați recent sunt departe de luptătorii experimentați care au venit în număr mare să se alăture războiului în primul an al invaziei la scară largă. Noile trupe nu au nici măcar un nivel minim de pregătire, au declarat comandanții și soldații din cele patru brigăzi care apără zona Pokrovsk.
Aceștia au descris faptul că trebuie să planifice operațiuni cu infanteriști care nu sunt capabili să tragă la țintă și care nu sunt informați cu privire la topografia de bază.
Unii recruți pur și simplu nu au avut încredere în planurile de luptă ale superiorilor lor și părăsesc pozițiile pregătite.
Frustrați de calitatea noilor recruți trimiși în prima linie de către centrele teritoriale de recrutare, comandanții Ucrainei încearcă acum să desfășoare propriile campanii de mobilizare pentru a selecta și instrui mai bine noii luptători, au declarat mai mulți comandanți și soldați.
"Principala problemă este instinctul de supraviețuire al noilor veniți. Înainte, oamenii puteau rezista până în ultimul moment pentru a menține poziția. Acum, chiar și atunci când există un bombardament ușor asupra pozițiilor de tragere, ei se retrag", a declarat un soldat din cadrul Brigăzii 110.
Nu toată lumea se întoarce și fuge de luptă, a adăugat el.
"Nu, există oameni motivați, dar sunt doar foarte, foarte puțini", a spus el.
"Poziția este menținută în măsura în care există acești oameni care sunt motivați și angajați."
În urma punerii în aplicare a unei legi de mobilizare controversate în luna mai, care a stabilit reglementări mai clare pentru centrele teritoriale de recrutare, se pare că Ucraina recrutează zeci de mii de luptători în fiecare lună.
Cererea cea mai mare este în infanterie.
Dar există obstacole logistice în ceea ce privește instruirea, echiparea și plata unui număr atât de mare de noi recruți, iar comandanții solicită în mod constant noi soldați. Pentru a reduce această presiune, liderii militari au fost nevoiți să preia unități de la brigăzi dintr-o regiune și să le transfere în zone diferite pentru a stabiliza punctele slabe.
Unii arată cu degetul spre comandanții care dau vina pe noii recruții pentru pierderi. Viktor Kevliuk, expert militar în cadrul think tank-ului ucrainean Center for Defense Strategies, a declarat că pregătirea oferită recruților este potrivită. El a spus că comandanții de brigadă "caută o explicație pentru eșecurile tactice."
"De asemenea, comandantul de brigadă are instrumentele adecvate pentru a influența moralul. Dacă toate aceste procese sunt stabilite în brigadă, nu vor exista probleme semnificative. Dacă aceste mecanisme eșuează, citim despre negativitate în rețelele sociale", a adăugat el.
Iar în luptele intense, precum cea din Pokrovsk, "deciziile tactice luate la timp de comandanți sunt cele care fac diferența", a declarat Kevliuk.
În unele cazuri, noii recruți au fugit îngroziți din luptă.
"Această teamă creează panică și haos", a declarat comandantul batalionului din Brigada 47. "Acesta este și motivul pentru care am pierdut."
Pierderea satului Prohres luna trecută în regiunea Pokrovsk este cel mai recent exemplu de pierdere teritorială pusă pe seama noilor recruți, au declarat comandanții. Unitățile din Brigada 31 au plecat într-o frenezie prost coordonată, determinând Brigada 47 să intre în luptă și să încerce să stabilizeze linia.
Un scenariu similar s-a derulat în satul Ocheretyne în luna mai.
Nu se face suficient pentru instruirea noilor veniți, a declarat comandantul batalionului. "Ei nu primesc nici măcar cel mai scăzut standard de pregătire necesar pentru acțiunile noastre (de luptă)", a spus el.
Oamenii noi nu au suficientă practică în asamblarea și tragerea cu puștile lor, a spus el. De asemenea, ei nu au învățat cum să coordoneze sarcinile de luptă în grupuri mici sau să folosească chiar și tactici simple, a adăugat el.
"Din punctul de comandă, aș dori să dau ordine grupurilor mici (de infanterie), dar nu sunt sigur dacă sunt capabili să execute aceste ordine, deoarece le lipsește coordonarea și comunicarea", a spus el, adăugând: "Uneori, îmi vine să mă împușc singur."
Incursiunea bruscă a Ucrainei în Rusia a stârnit inițial speranțe că Kremlinul ar putea fi forțat să își împartă resursele militare pentru a răspunde acestui atac. Dar, până în prezent, forțele ruse nu au ezitat să se îndrepte spre Pokrovsk și spre alte cuceriri potențiale.
Între timp, înaintarea fulgerătoare a Ucrainei pe teritoriul rusesc a încetinit după două săptămâni, înregistrând doar câștiguri mici, un posibil semn că Moscova contraatacă mai eficient.
Sursa: Associated Press
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, armata, soldati,
Dată publicare:
22-08-2024 11:05