"Clash of the Titans": vezi ce avertisment a primit Jintao de la Obama
Intalnirea istorica dintre Barack Obama si Hu Jintao nu a fost plina numai de zambete si amabilitati, asa cum se vede la televizor. Cei doi presedinti au discutat, in particular, subiecte foarte fierbinti, precum situatia Tibetului sau a Coreei de Nord.
Surse prezidentiale, citate de The New York Times, sustin ca presedintele Barack Obama l-a avertizat pe Hu Jintao ca trebuie sa se implice cat mai repede in problema dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud.
Mai exact, presedintele SUA vrea ca oficialul chinez sa-si foloseasca influenta diplomatica asupra nordicilor, pentru a pune capat acestui conflict.
In caz contrar, a precizat sursa citata de New York Times, Statele Unitre sunt pregatite sa-si trimita trupele in ASIA, "pentru a se proteja impotriva unui potential atac al Coreei de Nord".
Mai grav este ca acest avertisment nu este primul, scriu jurnalistii americani. In urma cu aproximativ o luna, Obama l-ar fi sunat pe Jintao pentru a determina China sa se implice intre dialogul dintre cele doua state rivale.
Cu toate acestea, schimbarea "la fata" a Chinei este inca departe. Beijing tot nu a condamnat Coreea de Nord pentru atacurile asupra Coreei de Sud.
Iata insa ca, in timpul vizitei la Washington, Hu Jintao s-a alaturat pentru prima data Statelor Unite, public, in ceea ce priveste ingrijorarile legate de planurile nucleare ale Coreei de Nord.
Cu toate acestea, n-au existat semne imediate ca ar intentiona sa sanctioneze Nordul pentru aceste planuri.
Pana aici! Tibetul si drepturile omului - subiecte sensibile pentru China
Un alt subiect sensibil pe agenda discutiilor dintre China si SUA a fost cel al respectarii drepturilor omului. Aici au intrat teme precum situatia laureatului premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, dar si suveranitatea chineza asupra unor state precum Tibet si Taiwan.
Foarte ferm, presedintele Chinei, citat de Mediafax, a avertizat Statele Unite ca exista riscul unor "tensiuni" in cazul in care suveranitatea chineza asupra Tibetului si Taiwanului nu va fi respectata.
Oricum, liderul chinez a dat asigurari ca Beijingul nu va incepe o cursa a inarmarii. "China nu va cauta niciodata hegemonia si nu va avea o politica expansionista", a subliniat el.
Politicienii americani - "aproape" suparati pe Jintao
Hu Jintao s-a intalnit in aceste zile si cu liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid.
Conform Mediafax, dupa ce l-a catalogat pe liderul chinez drept "dictator", Reid a retras declaratiile si ... s-a intalnit cu Hu Jintao.
Conform sursei citate, americanul a catalogat intalnirea drept "productiva", precizand ca a discutat despre politica monetara chineza, situatia drepturilor omului, Coreea de Nord, Iran, Sudan si relatiile cu Taiwanul.
Luni, inainte de venirea lui Hu Jintao la Washington, trei senatori americani anuntasera ca vor continua eforturile de sanctionare a Chinei, acuzata ca subevalueaza moneda pentru a favoriza exporturile. In plus, numerosi membri ai Congresului au reclamat lipsa de control din partea Beijingului in privinta produselor contrafacute.Mai mult decat atat,un senator independent s-a suparat foarte tare cand a aflat ca la un muzeu din Washington se vand statuete ale presedintilor americani, fabricate in ... China!
Statuetele de culoarea bronzului comercializate la muzeul Istoriei americane din Washington de Smithsonian Institution, care administreaza muzeele din capitala americana, reprezinta presedinti americani, de la George Washington, pana la actualul sef al statului, Barack Obama.
"Se pare ca un muzeu care apartine poporului american, celebrand istoria Statelor Unite, nu poate gasi intreprinderi in aceasta tara, care angajeaza muncitori americani, capabile sa fabrice statuete ale parintilor fondatori sau ale actualului presedinte", a afirmat intr-un comunicat, citat de Mediafax, senatorul independent Bernie Sanders.
El a mai afirmat, intr-o scrisoare pe care a trimis-o conducerii muzeului, ca "este patetic". Politicianul sustine ca nu a stiut ca "declinul capacitatii noastre de manufactura este atat de grav".
Barack Obama - un presedinte "salesman"
"La un moment data, in timpul vizitei presedintelui chinez la Washington, Barack Obama a parut ca este un sef al agentilor de vanzari" - afirma jurnalistii de la CNN.
"Vrem sa va vindem orice" - i-ar fi spus, zambind, presedintele american lui Jintao. "Vrem sa va vindem avioane, vrem sa va vindem masini, vrem sa va vindem software".
Ajutorarea firmelor americane, prin vanzarile catre China (care are o piata de 1,3 miliarde de potentiali cumparatori) a fost printre primele subiecte aflate pe lista de discutii a lui Barack Obama - sustin jurnalistii de la CNN.
Goodbye, Jintao! Sau .. 再见....Ultima oprire a lui Hu Jintao, inainte de a parasi Statele Unite ale Americii, a fost in Chicago, Illinois - adica orasul de bastina alui Barack Obama.
Acolo, presedintele chinez va vizita o firma chineza de piesa auto, o companie chineza de energie eoliana si Institutul Confucius, centru cultural si educational.
Hu este asteptat sa ajunga la Beijing vineri, in cursul zilei.
Liderul chinez a pus capat vizitei sale de trei zile la Washington printr-o intalnire cu reprezentanti ai oamenilor de afaceri, carora le-a transmis ca Beijingul este tot mai aproape de SUA, intr-o relatie de incredere mult mai mare fata de multe probleme.
Oricum, Barack Obama i-a creat o atmosfera „ca acasa“ liderului chinez Hu Jintao. Totul a fost decorat in rosu. Inclusiv ... sotia presedintelui american, Michelle, a aparut la dineul oficial intr-o superba rochie .. rosie.
Sursa: CNN, Mediafax, New York Times, Pro TV
Etichete: SUA, China, barack obama, Hu Jintao,
Dată publicare:
21-01-2011 00:00