Ciocniri armate la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, la câteva ore după un anunț important făcut de UE
Lupte majore au izbucnit de-a lungul frontierei tensionate dintre Azerbaidjan și Armenia în noaptea de sâmbătă, cu împușcături puternice raportate de ambele părți pe fondul eforturilor occidentale de a aduce pacea în Caucazul de Sud devastat de război.
Într-o declarație de sâmbătă, Ministerul armean de Externe a raportat ciocniri „în multe părți ale graniței” împreună cu „mișcarea a zeci de vehicule militare”, susținând că țara vecină „a urmărit în mod clar un obiectiv provocator”.
Cu toate acestea, potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan, trupele armene au deschis focul asupra pozițiilor sale de peste 30 de ori de vineri.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Azerbaidjanul a declarat că acuzațiile recente – din țările UE, inclusiv Franța – că s-ar putea pregăti să lanseze o nouă ofensivă împotriva Armeniei sunt „fără temei” și „creează o tensiune în regiune și obstrucționează procesul de pace”.
Azerbaidjanul a raportat că Armenia construiește echipament militar de-a lungul graniței, publicând imagini care pretind să arate vehicule de transport neblindate aliniate aproape de graniță.
Afirmațiile au fost respinse de Armenia, dar împărtășite pe scară largă în presa de stat rusă, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul că încearcă să „tragă Caucazul de Sud în confruntare geopolitică”. Armenia și Azerbaidjan au purtat mai multe războaie sângeroase în ultimii ani, Azerbaidjanul ieșind drept învingător în fiecare dintre ele.
Mai târziu, sâmbătă, misiunea de monitorizare civilă a UE la frontiere a raportat că situația este acum „stabilă și calmă”.
Observatorii blocului, desfășurați în interiorul teritoriului Armeniei în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, au declarat anterior că „nu au fost observate mișcări neobișnuite” de trupe.
Înaintea discuțiilor, Blinken i-a spus președintelui azer Ilham Aliyev într-un apel „că nu există nicio justificare pentru creșterea tensiunii la graniță și a avertizat că acțiunile agresive și retorica din orice parte ar submina perspectivele de pace”.