Cinema amenajat într-un far, pe o insulă pustie din Suedia. Cum a fost posibil
Cel mai mare festival de film din Scandinavia a început cu o versiune artistică a "izolării sociale" impuse de pandemie.
Organizatorii au amenajat un cinematograf într-un far aflat pe o insulă pustie din Marea Nordului, iar în sala de proiecții va fi un singur spectator.
Dintre miile de persoane pasionate de filme a fost aleasă, prin tragere la sorți, o asistentă medicală. Femeia va urmări proiecțiile timp de o săptămână.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lisa Enroth a fost selectată dintre 12.000 de persoane pentru a petrece o săptămână pe insula Pater Noster, complet izolată de restul lumii.
În bagaj nu a avut voie să-și pună telefonul mobil, laptopul sau orice alt obiect care i-ar putea distrage atenția de la vizionarea celor 60 de pelicule la festivalul de film scandinav.
Lisa Enroth, asistentă medicală: "Este o oportunitate pentru mine, ca asistentă medicală, să am timp să reflectez și să fiu singură. A fost un an agitat. Am întâlnit o mulțime de oameni, o mulțime de pacienți, colegii mei de zi cu zi, așa că este un moment de a medita asupra celor întâmplate".
Farul insulei a fost transformat într-un mic hotel, iar organizatorii i-au pus la dispoziţie provizii pentru toată săptămâna.
”Pandemia a schmbat și modul în care experimentăm filmele”
Lisa trebuie să ţină zilnic un jurnal video, pentru a împărtăși experiența cu restul lumii.
Lisa Enroth: "Efectul de a fi singur, când nu ai ales de bunăvoie asta, poate fi devastator. Am văzut acest lucru la pacienții noștri, în special la cei mai în vârstă care au trebuit să se izoleze. 70 pacienți au fost afectați din cauza singurătăţii. E greu".
Organizatorii festivalului au venit cu această idee atipică după ce pandemia le-a dat peste cap planurile iniţiale ale evenimentului.
Jonas Holmberg, director artistic al festivalului: "Totul a început cu noi discutând despre pandemie și despre cum a schimbat viața oamenilor și relația lor cu cinematografia. Pentru că în timpul acestei pandemii foarte mulţi oameni s-au reîntors la cinematografie cât au stat în izolare. Au apelat la filme pentru a le ţine companie, pentru alinare şi confort și pentru a reflecta asupra stării în care se află. Dar pandemia a schimbat și modul în care experimentăm filmele. Se simte diferit să vizionezi filme în această situaţie".
La fel ca majoritatea evenimentelor din ultima vreme, şi festivalul de film "Goteborg" s-a mutat în mediul online. Ultima zi a evenimentului este 8 februarie.