Problemele industriei cinematografice din România, în contextul pandemiei de Covid-19

Ultima actualizare: 16-11-2020 20:48

Este un an pierdut pentru industria cinematografică din întreaga lume. Pandemia a distrus planurile producătorilor, iar multe dintre superproducțiile de la Hollywood au fost amânate pentru 2021.

Lucrurile stau la fel de rău și pentru industria filmului din țara noastră. Doar în câteva situații s-au reluat filmările.

Filmările la diferite producții românești se desfășoară în condiții speciale. Masca de protecție este obligatorie inclusiv pentru actori, iar accesul este limitat pe platourile de filmare. În plus, regizorii și producătorii au regândit scenele care implicau un număr mare de persoane.

Carmen Pepelea, producător de film: „Internațional vorbim, scenariile care ajung să fie filmate acum sunt alese cumva încercând să se elimine riscul de contaminare, sunt alese scenariile care implică mai puțini figuranți.”

Întreaga echipă este testată la câteva zile, iar filmările se opresc în cazul în care un actor este depistat pozitiv. Costurile pentru noile măsuri de prevenție reprezintă 15% din buget.

Ioana Bugarin, actriță: „Suntem testați destul de constant, eu până acum am făcut 12, 13 teste, purtăm măști tot timpul când nu suntem la cadru, e obligatorie purtatea măștii”.

Oricum, pandemia a oprit filmările la majoritatea producțiilor. Doar șapte filme romanești au intrat în producție în cursul acestui an, dintr-un total de peste 20. Probleme apar însă și în momentul lansării.

Alex Traila, consultant în cinema și audiovizual: „Avem problema filmelor care trebuiau lansate în cinematograf, unde există o responsabilitate legală de a lansa filmul în cinematograf. Ori neavand cinematografe, cinematografele fiind închise.”

Industria cinematografică a suferit pierderi de peste 30% la sută în perioada aceasta, iar artiștii își pun bazele în schemele de ajutor promise de autorități. Potrivit legii, statul poate asigura 35% din bugetul unui film dacă o parte din costurile de producție sunt suportate în România.”

Ada Solomon, producător de film: „Proiectele care au cheltuit bani în România în 2018, 2019 nu au primit banii pe care i-au angajat, care li s-au promis în baza unor contracte, nu așa pe vorbe.”

Și la Hollywood, specialiștii vorbesc despre cea mai dificilă vară din ultimii ani. Niciun film hollywoodian lansat în această vară nu a depășit pragul încasărilor de 300 de milioane de dolari în box office-ul intern. Și cum investițiile sunt colosale, filme precum ,,Furios și iute 9" sau ,,No time to Die", din seria James Bond se vor lansa anul viitor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO