Cine a fost omul care a terorizat intreaga planeta aproape 2 decenii
Liderul retelei al-Qaida, Osama ben Laden, ucis de fortele speciale americane in Pakistan, a fost, timp de zece ani, cel mai cautat terorist, dupa atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, relateaza AFP.
LIVE, Casa Alba. Osama bin Laden, impuscat in cap. Cum petrec americanii
VIDEO. Casa in care a fost ucis bin Laden, cuprinsa de flacari
Prima poza cu Osama bin Laden ucis. Doar un trucaj?
Fiul unei bogate familii saudite, ben Laden a devenit finantator al gruparilor islamiste si combatant impotriva fortelor sovietice din Afganistan inainte de a se inscrie in curentul extremist si a se transforma in initiator al unui jihad mondial antioccidental.
Nascut la Riyad in 1957, Osama ben Laden a urmat cursuri de constructii civile si comert la prestigioasa universitate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a si luat legatura, incepand din 1973, cu grupuri islamiste. Prietenii sai din acea perioada il descriu drept un om religios, rezervat, care studia cu asiduitate principalele texte ale wahabismului, forma riguroasa a islamului sunnit aflata in vigoare in Arabia Saudita. El ar fi urmat sa se integreze in firma familiei sale, insa, dupa invazia sovietica din Afganistan, s-a alaturat jihadului, miscare foarte populara in Arabia Saudita si in celelalte tari din Golf.
Cu binecuvantarea autoritatilor saudite, el a organizat reteaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strangand fonduri si instalandu-se la Peshawar, baza pakistaneza a luptatorilor de gherila antisovietici. In aceasta perioada, l-a intalnit si pe viitorul sau mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistentei impotriva trupelor sovietice.
Ben Laden a realizat, in Pakistan, o prima baza de date a voluntarilor care se indreptau spre Afganistan, care va deveni, ulterior, o adevarata organizatie - al-Qaida ("baza"). El a luptat impotriva trupelor sovietice, desi rareori a fost implicat efectiv in confruntari, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care ii transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.
Dupa retragerea trupelor ruse, in 1989, ben Laden a revenit in Arabia Saudita ca erou sustinand numeroase discursuri, in moschei si scoli despre succesul jihadului. Dupa invadarea Kuwaitului de catre fortele irakiene, el i-a propus regelui Fahd o interventie a "legiunii islamice" formate din fosti luptatori in Afganistan. Suveranul saudit a respins propunerea, iar Osama ben Laden s-a simtit tradat, considerand ca teritoriul sfant al tarii sale este pangarit de prezenta a mii de militari americani.
In 1992, autoritatile saudite i-au retras pasaportul, ingrijorate de criticile la adresa regimului si de sprijinul pe care ben Laden il acorda opozitiei. In urma acestei decizii, ben Laden s-a instalat in Sudan, cu acordul autoritatilor de la Khartoum. Dupa doi ani, Arabia Saudita i-a retras si cetatenia, dupa ce acesta a publicat doua "fatwa" care denuntau Statele Unite si familia regala saudita. Serviciile de informatii americane l-au banuit ca finanta tabere de antrenament teroriste, iar in 1996 Sudanul a fost nevoit, ca urmare a presiunilor internationale intense sa-i ceara sa paraseasca tara.
Ben Laden a reaparut dupa scurt timp in Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, din ce in ce mai radicale, chiar inainte ca talibanii sa preia puterea la Kabul. Liderul terorist a infiintat tabere de antrenament teroriste, care au atras mii de militanti din lumea musulmana, si a planificat o serie de atacuri sangeroase in urma carora a inceput sa fie considerat principal inamic public al Statelor Unite.
Mai multe pe www.mediafax.ro
Sursa: Mediafax
Etichete: atentat, biografie, 11 septembrie, osama bin laden,
Dată publicare:
02-05-2011 08:54