Ciclonul Boris a făcut ravagii în Republica Moldova, unde, pe alocuri, apa a depășit un metru. Celula de criză, activată
Situația este gravă și în centrul și estul Europei, unde ciclonul Boris aduce ploi puternice. În Republica Moldova a fost prăpăd sâmbătă, 14 septembrie.
Apa a acoperit străzi întregi din Chișinău, iar curenții, cu o forță impresionantă, au luat pe sus două femei și le-au azvârlit sub roțile unei mașini.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste imagini au fost filmate in Chisinau. Norocul celor două tinere a fost că șoferul le-a zărit și a reușit să oprească mașina. Astfel, au scapat nevătămate.
La câteva străzi distanță, o femeie a fost doborâtă și târâtă zeci de metri de viitură. Mai mulți trecători i-au sărit în ajutor și au reușit să o prindă înainte să fie izbită de ceva ori să ajungă sub roțile unui autobuz.
Sâmbătă, pe retelele de socializare au apărut numeroase înregistrari care arată amploarea dezastrului din Republica Moldova.
Cel mai rău este în sudul țării, unde zeci de gospodării și drumuri au fost inundate. Cel puțin 13 localități au rămas în beznă din cauza viiturilor. Apa a depășit pe alocuri un metru. Iar Serviciul de Urgență a fost suprasolicitat.
Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: "Avem câte 3-6 apeluri pe secundă, cel mai mult este solicitarea pentru a interveni la evacuarea apei, dar și pentru defrișarea copacilor. Celula de criză va rămâne activă în următoarele 72 de ore."
Potrivit meteorologilor de peste Prut, ciclonul va ajunge in nordul țării, unde duminică, 15 septembrie, sunt așteptate precipitații la fel de abundente.
Ciclonul Boris a adus vânt puternic și ploi torenţiale și în zone din Cehia, Polonia, Austria, Ungaria și Slovacia.
Locuitorii unor orașe aflate de-a lungul graniței dintre Cehia si Polonia au fost evacuați pe măsură ce râurile s-au umflat peste nivelurile de alertă. Dar cele mai afectate au fost zonele de nord și nord-est, unde 51 de mii de gospodării au rămas fără curent electric.
Localnic: "În timp ce vorbeam cu câțiva vecini, în doar zece minute, nivelul apei a urcat cu aproximativ douăzeci de centimetri."
Localnic: "Este mare nevoie de saci de nisip, niște lemne, niște scânduri și apoi așteptăm să vedem cât va crește nivelul apei."
Între timp, în capitala cehă, lovita de inundații catastrofale în 2002, responsabilii au început să ia măsuri preventive. Digurile au fost închise pentru public, la fel și grădina zoologică.
S-a trecut la evacuari și în Polonia. Armata a fost mobilizată pentru a putea sări în ajutor în caz de nevoie. Totodată, autoritățile au anunțat că au pregătit milioane de saci cu nisip.
Și Austria se pregătește de precipitații record. O porțiune de cale ferata din Salzburg a fost închisă din cauza ninsorilor abundente.
Iar autoritățile din Ungaria se așteaptă ca Dunărea să atingă niveluri record în zilele următoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Republica Moldova, inundatii, furtuna, ciclon,
Dată publicare:
15-09-2024 07:35