China a trecut la nivelul urmator: va copia un oras intreg
De la genti si telefoane, pana la localitati intregi n-a fost decat un singur pas. Statiunea austriaca Hallstatt va fi minutios reprodusa intr-o provincie din sudul Chinei.
Un peisaj idilic, care-si merita pe deplin locul in patrimoniul cultural UNESCO. Acesta este satul Hallstatt din centrul Austriei, situat la poalele muntelui Salzberg.
Cabanute elegante inghesuite unele intr-altele si dispuse in trepte, biserici sau hanuri stravechi, toate se reflecta in apa clara a lacului montan.
Una dintre cele mai vechi asezari din Austria, localitatea este atestata din timpuri preistorice. De aici se extragea aur alb in Antichitate si sare in Evul Mediu. Numele Epocii Fierului, adica Epoca Hallstatt, vine tocmai de la o necropola descoperita aici, care continea multe piese de metal tipice perioadei.
Mai tot timpul plin de turisti, satul este extrem de apreciat de asiatici, iar turistii chinezi sunt fanii numarul unu ai locului.
Poate de aceea au inceput sa construiasca un Hallstatt al lor.
Dupa ce s-au documentat si au fotografiat fiecare metru patrat din Hallstatt, chinezii s-au pus pe treaba. Au ales provincia sudica Guandong si in doua luni au si ridicat cateva cladiri. In magazinele din zona turistica, turistii vor gasi suveniruri cu specific austriac, din sticla si cristal.
Unii localnicii din Hallstatt-ul original sunt sceptici asupra efectului.
"Nu vor avea niciodata originalul, pentru ca acesta este aici. Locul acesta e vechi de 7.000 de ani, asa ca nu pot sa ne ajunga din urma. Nu au cum", a declarat Monika Wenger, hotelier Hallstatt.
E drept, copia chinezeasca a fermecatoarei statiuni austriece este inca departe de original. Lacul este situal la poalele unor dealuri, iar peisajele palesc in comparatie cu cele din Austria.
Chinezii nu sunt insa la prima "clonare" a unui oras european. Acestia au realizat in zona Shanghai orasul Thames Town, o copie fidela dupa un sat englezesc. In prezent, locul se bucura de o popularitate ridicata mai ales in randul cuplurilor de tineri casatoriti, care isi fac mii de fotografii de munta in pitorescul orasel.
Dar in momentul in care Thames Town a fost facut, nu toata lumea a fost fericita. O englezoaica s-a plans autoritatilor ca restaurantul sau care servea peste si cipsuri a fost copiat in detaliu - chiar si retetele sau denumirile preparatelor erau aceleasi. Meniul coincidea intocmai, iar forma cipsurilor servite era identica.