China vrea sa recupereze statuia lui Buddha in care se afla o mumie. Pretiosul artefact a fost expus in Ungaria
China face demersuri pentru recuperarea unei statui extrem de rare a lui Buddha, care ascunde in interior mumia unui calugar.
Pretiosul artefact a fost expus in ultimele luni la Budapesta, fiind imprumutat de la un muzeu din Olanda. Proprietarul actual sustine ca a primit statuia la capatul unui sir de vanzari succesive si donatii - toate legale.
"Buddha cu mumie" era vedeta expozitiei deschise in octombrie anul trecut la Muzeul de Istorie Naturala din capitala Ungariei. Institutia din Budapesta a imprumutat statuia de la actualul proprietar - Muzeul Drents din Assen, Olanda. Insa acum, cei care au venit special sa o vada au avut o surpriza deloc placuta: olandezii au solicitat retragerea ei din expozitie, pana la clarificarea diferendului cu autoritatile chineze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Muzeul din Assen spune ca a dobandit artefactul pe cai legale, si ca la capatul tranzactiilor - sta un colectionar si artist din Hong Kong. Ministerul Chinez al Patrimoniului sustine insa ca statuia a fost furata in 1995 dintr-un templu din provincia Fujian, in estul Chinei, si ca va prezenta dovezi, cerand inapoierea ei.
Shi Benxing, Asociatia Buddhiştilor din China: "Există doar zece astfel de statui in China, cu inscriptiile intacte si cu o istorie binecunoscuta. Iar statuile lui Buddha atat de vechi sunt si mai rare".
Statuia a devenit celebra in toata lumea anul trecut, cand o examinare cu scannerul a aratat ca in interior se afla o mumie. Potrivit inscriptiilor de pe suprafata, ar fi vorba de trupul unui calugar buddhist ce a trait in secolul al 12-lea, si era foarte priceput la vindecarea bolilor cu ajutorul ierburilor.