China transmite un avertisment pentru SUA privind vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan
China avertizează marţi Statele Unite cu privire la faptul că vor purta ”responsabilitatea” unei vizite în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi că vor trebui ”să plătească preţul”, relatează AFP.
”Statele Unite vor avea cu siguranţă reponsabilitatea (consecinţelor) şi vor trebui să plătească preţul atingerii pe care o aduc astfel suveranităţii şi securităţii Chinei”, a ameninţat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.
Beijingul consideră insula drept parte a teritoriul chinez de reunificat - prin forţă, dacă este necesar - şi a avertizat în mai multe rânduri Washingtonul cu privire la o vizită a demnitarei de rang înalt, pe care o va considera o provocare majoră.
Kremlinul a reacţionat, la rândul său, şi a dat asigurări că o vizită va fi o ”pură provocare” şi a insistat asupra ”solidarităţii absolute” a Rusiei cu China.
”Tot ceea ce are legătură cu (...) o posibilă vizită în Taiwan este o pură provocare. Acest lucru va agrava situaţia în regiune şi va spori tensiunile”, a declarat presei un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Nancy Pelosi se afla marţi în Malaysia, unde a fost primită de către premier şi preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului, în a doua etapă a acestu turneu în Asia, care suscită de mai multe zile specualţii cu privire la o eventuală vizită la Taipei.
Jurnalişti AFP au văzut-o pe Nancy Pelosi ieşind dintr-un hotel, în capitala malaysiană, şi intrând într-un SUV. Coloana a plecat, apoi, în măsuri de înaltă securtate.
După Singapore şi Malaysia, turneul continuă în Coreea de Sud şi Japonia.
O ambiguitate este cu bună ştiinţă întreţinută cu privire la o vizită în Taiwan.
Nancy Pelosi a anunţat, simplu, într-un comunicat, că ”suntem angajaţi într-o largă serie de discuţii privind mijlocul de a ne atinge obiectivele comune şi de a securiza (regiunea) indo-pacifică”.
Mai multe publicaţii taiwaneze publică declaraţii ale vicepreşedintelui Parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang, potrivit cărora este ”foarte probabil” ca Nancy Pelosi să viziteze insula în zilele următoare.
Ziarul taiwanez Liberty Times citează surse anonime potrivit cărora Nancy Pelosi urmează să aterizeze pe insulă marţi seara şi să se întâlnească cu Tsai Chi-chang miercuri şi să plece din Taiwan miercuri după-amiaza.
Casa Albă de arată jenată de această situaţie, însă un purtător de cuvânt al preşedinţei americane, John Kirby a subliniat luni că Nancy Pelosi ”are dreptul să viziteze Taiwanul”.
”Nu există motive ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la vechea doctrină americană, o formă de criză”, a denunţat el.
O majoritate a observatorilor consideră slabă probabilitatea unui conflict armat, însă oficiali americani au anunţat că se pregătesc de posibile demonstraţii de forţă ale armatei chineze - tiruri de racheră în Strâmtoarea Taiwan sau incursiuni aeriene masive în spaţiul aerian al insulei.
Ministerul taiwanez al Apărării s-a declarat marţi, într-un comunicat, ”hotărât” să apere insula de ameninţările Chinei.
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane călătoreşte la bordul unui avion militar, iar în pofida faptului că Washingtonul nu se teme de un atac direct, riscul unei ”erori de calcul” este prezent.
Statele Unite practică faţă de Taiwan o diplomaţie a ”ambiguităţii strategice” - care constă în a recunoaşte doar un singur Guvern chinez, cel de la Beijing, dar şi în continuarea acordării unui ajutor decisiv Taipeiului.
Washingtonul se abţine, însă, să spună dacă Statele Unite vor apăra sau nu militar Taiwanul în cazul unei invazii chineze.
John Kirby a reiterat că această politică rămâne neschimbată.
Guvernul taiwanez s-a abţinut de la orice declaraţii pe tema unei vizite a lui Nancy Pelosi.
Premierul taiwanez Su Tseng-chang nu a confirmat vizita, marţi, atunci când a fost întrebat de către jurnalişti, însă i-a mulţumit lui Nancy pelosi pentru susţinere.
Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăesc în ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, o frică ce s-a accentuat de la instalarea la putere a lui Xi Jinping, care a făcut din reunificare o prioritate.
Săptămâna trecută, într-o discuţie la telefon cu preşedintele american Joe Biden, Xi Jinping a îndemnat Statele Unite ”să nu se joace cu focul”.
”Aşa cum o vedem noi, o asemenea vizită pare foarte periculoasă şi foarte provocatoare”, a subliniat într-o conferinţă de presă ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun.
”Dacă această vizită are loc, ea va slăbi relaţia Chinei cu Statele Unite şi sunt sigur că Statele Unite înţeleg acest lucru”, a subliniat el.
Pentru a le susţine mesajul, militari chinezi au dfuzat luni, pe Internet, un videoclip pe un ton marţial cu militari care urlă că sunt gata de luptă, avioane de vânătoare decolând, paraşutişti sărind dintr-un avion şi o ploaie de rachete care aneantizează diverse ţinte.
Sursa: News.ro
Etichete: China, statele unite, taiwan, nancy pelosi,
Dată publicare:
02-08-2022 16:31