China si Rusia isi unesc fortele navale pentru 8 zile. Regiunea pentru care Beijingul e dispus sa se lupte chiar si cu SUA

Dată publicare: 11-09-2016 10:08
Dată actualizare: 14-09-2016 07:12


exercitiu al flotei ruse

Manevrele militare comune ale rusilor si chinezilor, intitulate "Joint Sea-216", incep duminica.

China si Rusia incep luni, in largul coastei provinciei chineze Guangdong (sud), cele mai ample exercitii comune ale fortelor lor navale, a anuntat duminica conducerea marinei militare chineze, potrivit Reuters.

Aplicatiile navale comune ruso-chineze 'Joint Sea-2016', care vor dura opt zile, au loc pe fondul cresterii tensiunilor legate de Marea Chinei de Sud. La jumatatea lunii iulie Curtea permanenta de arbitraj de la Haga (CPA) a dat castig de cauza Filipinelor impotriva Chinei, afirmand ca revendicarile Beijingului in Marea Chinei de Sud, o zona strategica, nu au 'fundamente juridice'.

La exercitiile 'Joint Sea-2016' vor lua parte nave, submarine, un portavion si elicoptere militare. Vor fi realizate simulari ale unor operatiuni de aparare, salvare si anti-submarine.

Citeste si: Un nou incident intre SUA si China. Beijingul avertizeaza ca va lua "toate masurile necesare" pentru a se apara

Beijingul considera ca detine suveranitatea asupra cvasi-totalitatii Marii Chinei de Sud, o zona bogata in hidrocarburi, aflata la intretaierea unor rute maritime vitale pentru comertul mondial, insa revendicarile sale se suprapun cu pretentii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei.

De asemenea, Statele Unite contesta pretentiile Beijingului si intreprind constant actiuni militare sfidand fortele chineze, care, in replica, spun ca sunt dispuse sa declanseze un conflict militar. "Chiar daca nu poate rivaliza cu armata americana pe termen scurt, China trebuie sa fie capabila sa faca SUA sa plateasca un cost imposibil de suportat daca acestea intervin prin forta in diferendul din Marea Chinei de Sud", a scris recent un cotidian guvernamental de la Beijing.

 

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO