China permite investigarea originilor COVID-19 de către OMS. Ce vor studia experții

Ultima actualizare: 12-01-2021 07:56
coronavirus
Getty

Echipa de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) însărcinată să demareze o anchetă cu privire la originea noului coronavirus în China săptămâna trecută urmează să-şi înceapă misiunea joi.

OMS a asigurat luni că misiunea sa care va investiga originile pandemiei de COVID-19 nu are drept scop găsirea unui vinovat.

"Este vorba despre a înţelege originile pandemiei, nu de a găsi un responsabil", a spus directorul OMS pentru situaţii de urgenţă sanitară, Michael Ryan, potrivit Agerpres.

"Este vorba despre găsirea răspunsurilor ştiinţifice la confruntarea dintre om şi animal. Căutăm răspunsuri, nu vinovaţi sau acuzaţi", a adăugat el.

Luni, Beijingul a anunţat că echipa de anchetă a OMS însărcinată să analizeze originea noului coronavirus va ajunge în cele din urmă în China săptămâna aceasta, la un an după semnalarea primului deces în această ţară.

Vizită sensibilă în China

 

Vizita celor zece experţi ai OMS este extrem de sensibilă pentru regimul chinez, dornic să evite orice responsabilitate pentru pandemia de COVID-19 care a făcut peste 1.9 milioane de morţi în întreaga lume, în timp ce boala este practic eradicată în China.

Într-o declaraţie, ministerul chinez al sănătăţii a anunţat că vizita experţilor va debuta joi, la o săptămână după amânarea deplasării, prevăzută să înceapă miercurea trecută. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a declarat "foarte dezamăgit" de această amânare.

Misiunea este alcătuită din zece oameni de ştiinţă (Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia) recunoscuţi în diferitele lor domenii de expertiză.

Aceştia urmează să se deplaseze în Wuhan, primul oraş din lume în care s-a instituit carantina pe 23 ianuarie 2020.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO