China nu a autorizat încă accesul experților OMS pe teritoriul său. Reacția lui Ghebreyesus

Ultima actualizare: 06-01-2021 13:42
OMS, după veștile „încurajatoare” privind vaccinurile anti-Covid. „Nu e momentul pentru complacere”
Shutterstock

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marţi că este "foarte dezamăgit" deoarece China nu a autorizat încă accesul unei echipe de experţi internaţionali pentru a analiza originile coronavirusului, relatează Reuters.

Echipa formată din zece persoane urma să plece la începutul lunii ianuarie în cadrul unei mult aşteptate misiuni de cercetare a primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus, raportat iniţial în urmă cu peste un an în oraşul Wuhan din China.

"Astăzi (marţi - n.a.) am aflat că oficialii chinezi nu au finalizat încă demersurile necesare pentru sosirea echipei în China", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferinţă de presă online la Geneva. "M-am aflat în contact cu înalţi oficiali chinezi şi am reiterat faptul că misiunea reprezintă o prioritate pentru OMS", a spus el în legătură cu această călătorie despre care a precizat că a fost organizată împreună cu Beijingul.

Misiunea ar urma să fie condusă de Peter Ben Embarek, expert al OMS în zoonoze, care a efectuat o călătorie în China în luna iulie a anului trecut, într-o misiune preliminară.

Doi membri ai echipei internaţionale îşi începuseră deja călătoria în China. Unul dintre ei s-a întors, iar celălalt este în tranzit într-o altă ţară, a declarat directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan. Cu toate acestea, el a adăugat: "Suntem încrezători şi sperăm că este doar o problemă logistică şi birocratică, ce poate fi rezolvată foarte repede".

Înaintea acestei călătorii a experţilor OMS, Beijingul a căutat să modeleze discursul privind momentul şi locul în care a început pandemia, un înalt diplomat chinez, Wang Yi, spunând că "din ce în ce mai multe studii" au arătat că aceasta a apărut în mai multe regiuni. Ryan a descris anterior această poziţie drept "foarte speculativă".

China a respins criticile referitoare la modul în care au fost gestionate primele cazuri care au apărut la sfârşitul anului 2019, deşi unele voci - inclusiv preşedintele american Donald Trump - au pus sub semnul întrebării acţiunile Beijingului în timpul epidemiei.

Washingtonul, care şi-a anunţat intenţia de a părăsi OMS, a solicitat o anchetă "transparentă" şi a criticat modul în care experţii chinezi au desfăşurat prima fază a cercetării.

China a declarat miercuri că negocierile cu OMS continuă, întrucât o echipă care urma să investigheze originea pandemiei nu are încă toate vizele necesare, relatează AFP.

"Pandemia este încă foarte gravă, iar China face la rândul său tot posibilul pentru a o preveni şi a o controla", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying. Nu este vorba "doar despre o problemă de viză", a precizat Hua.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO