China face apel la calm în scandalul legat de ”balonul spion”. Mesajul ministerului chinez de Externe
China a îndemnat la "calm" în scandalul legat de balonul gigantic chinezesc care se îndreaptă spre estul SUA.
Secretarul de stat american Antony Blinken a anulat o vizită la Beijing, afirmând că prezența balonului de "supraveghere" este "un act iresponsabil".
Ulterior, SUA au raportat un al doilea balon chinezesc, deasupra Americii Latine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
China și-a exprimat regretul în legătură cu balonul de deasupra SUA, spunând că este vorba despre un dirijabil meteorologic care a fost rătăcit de vânt. Acesta a fost văzut ultima dată deasupra statului Missouri.
Este de așteptat ca acesta să ajungă pe coasta de est a Americii, în apropierea Carolinei, în acest weekend. SUA au decis să nu doboare dirijabilul de mare altitudine din cauza pericolului de cădere a resturilor.
Incidentul are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și China.
Într-o declarație transmisă sâmbătă, potrivit BBC News, ministerul chinez de Externe a afirmat că Beijingul "nu a încălcat niciodată teritoriul și spațiul aerian al niciunei țări suverane".
Acesta a precizat că a discutat incidentul cu Antony Blinken, subliniind că menținerea canalelor de comunicare la toate nivelurile este importantă, "în special pentru a face față unor situații neașteptate într-un mod calm și fiabil".
Și a adăugat că "unii politicieni și mass-media din Statele Unite au folosit incidentul ca pretext pentru a ataca și defăima China".
Potrivit oficialilor americani, dirijabilul a plutit deasupra Alaskăi și Canadei înainte de a apărea deasupra statului american Montana, care găzduiește o serie de sit-uri importante cu rachete nucleare.
Incidentul a provocat furia înalților oficiali americani, Blinken declarând că a transmis Beijingului că prezența balonului a fost "o încălcare clară a suveranității SUA și a dreptului internațional" și "un act iresponsabil". El a calificat acest lucru drept "inacceptabil" și "și mai iresponsabil în ajunul unei vizite planificate de mult timp".
Cel mai înalt diplomat american urma să viziteze Beijingul între 5 și 6 februarie pentru a purta discuții pe o gamă largă de subiecte, printre care securitatea, Taiwan și Covid-19. Aceasta ar fi fost prima întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China din ultimii ani.
Dar joi, oficialii americani din domeniul apărării au anunțat că urmăresc un balon de supraveghere gigantic deasupra SUA.
Deși, potrivit Pentagonului, balonul "se deplasa la o altitudine cu mult peste traficul aerian comercial" și "nu reprezenta o amenințare militară sau fizică pentru persoanele de la sol", prezența sa a stârnit indignare.
Vineri, China a recunoscut în cele din urmă că balonul era proprietatea sa, spunând că era un dirijabil civil folosit pentru cercetări meteorologice, care s-a abătut de la ruta sa din cauza vremii nefavorabile.
Iar vineri seara târziu, Pentagonul a declarat că un al doilea balon spion chinezesc a fost reperat - de data aceasta deasupra Americii Latine.
"Vedem rapoarte despre un balon care tranzitează America Latină. Evaluăm acum că este vorba de un alt balon de supraveghere chinezesc", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. El nu a oferit alte detalii despre locația acestuia.
Până în prezent, China nu a făcut niciun comentariu public cu privire la cel de-al doilea balon.