NATO: Există pericolul să apară alianța nucleară Rusia-China Coreea de Nord. Va sfida ordinea mondială

nuclear, rusia, nato
Colaj foto: Getty, Imago, Shutterstock

Jens Stoltenberg, șeful NATO, se teme că ar putea ieși la iveală o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord și a avertizat că victoria rușilor în Ucraina va încuraja Beijingul.

Aflat în prezent într-o vizită oficială în Japonia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că o victorie a Rusiei în Ucraina ar încuraja China să invadeze Taiwanul.

Stoltenberg a declarat că Beijingul „ia lecții” din invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, în timp ce a avertizat: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

Șeful NATO și premierul japonez Fumio Kishida au promis să consolideze legăturile cu Occidentul, pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitate din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a cooperării sale militare tot mai mari cu China.

„Lumea se află la un punct de inflexiune istoric în cel mai sever și complex mediu de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial', au afirmat Stoltenberg și Kishida într-un comunicat, potrivit Daily Mail.

Citește și
Mike Pompeo
Fostul şef al diplomaţiei americane: SUA au evitat un război nuclear între India şi Pakistan
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

De asemenea, liderii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amenințările nucleare ale Rusiei, la exercițiile militare comune ale Rusiei și Chinei în apropierea Japoniei și la dezvoltarea de arme nucleare de către Coreea de Nord.

Aceasta survine după ce Rusia a avertizat marți că se află „în pragul unei coliziuni directe cu SUA și NATO” și că este „foarte posibil” să nu mai existe un tratat de control al armelor nucleare cu America după 2026 din cauza eforturilor Washingtonului de a provoca „o înfrângere strategică” Moscovei în Ucraina.

„Războiul din Ucraina contează pentru noi toți”

Stoltenberg a declarat reporterilor că o victorie a Rusiei în Ucraina ar încuraja China într-un moment în care aceasta își consolidează armata, „își intimidează vecinii și amenință Taiwanul”.

„Războiul din Ucraina demonstrează că securitatea noastră este strâns interconectată”, a declarat Stoltenberg în timpul vizitei sale la baza aeriană Iruma, la nord de Tokyo.

„Dacă președintele Putin va câștiga în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni, dar va fi și un mesaj foarte periculos pentru liderii autoritari din întreaga lume, pentru că atunci mesajul va fi că atunci când folosesc forța militară își pot atinge obiectivele. Așa că războiul din Ucraina contează pentru noi toți”, a spus el.

El a adăugat: „Acest război nu este doar o criză europeană, ci o provocare la adresa ordinii mondiale. Beijingul urmărește îndeaproape și ia lecții care pot influența deciziile sale viitoare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

În weekend, Stoltenberg a făcut avertismente similare cu privire la creșterea tensiunii cu China în timpul unei vizite în Coreea de Sud și a îndemnat Seulul să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei.

Deși Organizația Tratatului Atlanticului de Nord grupează 30 de țări din Europa și America de Nord, Stoltenberg a declarat că membrii săi sunt afectați de amenințările globale.

China a criticat anterior eforturile NATO de a-și extinde alianțele în Asia. Rusia, care își numește invazia din Ucraina o "operațiune specială", a prezentat în mod repetat expansiunea NATO drept o amenințare la adresa securității sale.

La sfârșitul anului trecut, Japonia a dezvăluit planuri radicale de consolidare a capacităților sale de apărare, schimbări altădată de neconceput pentru o țară pacifistă, care o vor face să fie al treilea cel mai mare cheltuitor militar după Statele Unite și China.

Tratatul nuclear START s-a putea rupe

Atât Rusia, cât și Statele Unite dispun în continuare de vaste arsenale de arme nucleare, care în prezent sunt parțial limitate de Noul Tratat START din 2011, care în 2021 a fost prelungit până în 2026.

Cu toate acestea, ce urmează după 4 februarie 2026 nu este clar, deși Washingtonul a indicat că dorește să ajungă la un acord de continuare cu Rusia.

Întrebat dacă Moscova ar putea lua în considerare posibilitatea ca după 2026 să nu existe un tratat de control al armelor nucleare, Ryabkov a declarat pentru agenția de stat RIA: "Este un scenariu destul de posibil".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Gavrilov: Moscova va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac nuclear
Gavrilov: Moscova va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac nuclear

Rusia va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac cu bombe nucleare murdare. Acest lucru a fost declarat de către șeful delegației ruse la OSCE, Konstantin Gavrilov.

Fostul şef al diplomaţiei americane: SUA au evitat un război nuclear între India şi Pakistan
Fostul şef al diplomaţiei americane: SUA au evitat un război nuclear între India şi Pakistan

Fostul şef al diplomaţiei americane sub Donald Trump, Mike Pompeo, afirmă într-o carte publicată marţi că India şi Pakistanul au fost în pragul unei confruntări nucleare în 2019 şi că Statele Unite au evitat atunci escaladarea, notează AFP.

Rusia continuă să-și dezvolte
Rusia continuă să-și dezvolte "triada" nucleară. Șoigu: „Scutul nuclear ne garantează suveranitatea teritorială”

Forțele ruse controlează probabil cea mai mare parte din Soledar, un oraș aflat în apropiere de Bahmut. Dacă localitatea cade, trupele ucrainene care apără Bahmut riscă să fie încercuite.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.