China anunța că economia sa a luat avânt, dar analiștii occidentali au altă părere. „Mi-am vândut toate acțiunile”
China anunță la început de an că economia sa a luat avânt. Dar analiștii occidentali, care pot ridica semne de întrebare fără să fie sancționați de autoritățile de la Beijing, sunt de părere că țara asiatică n-a scăpat de probleme.
Cel mai afectat pare a fi sectorul imobiliar. Iar jurnaliștii atrag atenția că regimul comunist de la Beijing ascunde problemele prin opresiuni și propagandă.
Datele Biroului Naţional de Statistică din Beijing arată că economia Chinei a înregistrat anul trecut o creştere de 5,2%, în linie cu ținta propusă de conducători. După ce în 2022 creșterea a fost de numai 3 la sută. Oricum, informațiile negative nu prea ies la iveală, pentru că îndrăzneala e aspru sancționată. Spre exemplu, un renumit profesor de economie i-a sfătuit pe oameni să NU facă investiții la bursa de la Beijing. Răspunsul n-a întârziat să apară...
Ivan Watson, CNN: „Acum, toate conturile de pe rețele sociale ale profesorului Liu Jipeng au fost blocate... Iar când dați click pentru a-l urmări, primiți acest mesaj, care se traduce astfel: "Este interzis să urmăriți acest utilizator din cauza încălcării regulilor esențiale".
Totuși, bursele din China au avut rezutate dezastroase, cu pierderi totale de peste 6 trilioane de dolari, doar în ultimii trei ani.
Bărbat: „Nu am reușit să fac niciun ban din bursă, așa că mi-am vândut toate acțiunile”.
Jurnaliștii CNN au identificat cel puțin cinci conturi blocate, ale unor analiști economici. Iar un documentar despre munca grea depusă de migranții chinezi a dispărut de pe internet, la scurtă vreme de la lansare.
Prof. Steve Tsang, scriitor: „Cred că economia chineză se află pe marginea prăpastiei în acest moment. Nu e deocamdată în cădere liberă, dar se va ajunge la un punct în care lucrurile pot deveni foarte dificile”.
Printre problemele majore ale Chinei se numără rata mare a șomajului în rândul tinerilor. Pe lângă criza din imobiliare și industriile conexe, ramuri care, până nu de mult, reprezentau cam 30% din economia Chinei.
Iar clienții care au plătit în avans locuintele au ieșit în stradă.
Este o exprimare a disperării, pentru că oamenii se tem de obicei să vorbească despre problemele economiei.