China acuză o țară vecină că manipulează studenții „cu sex”, ca să-i transforme în spioni


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 22 Septembrie 2018 17:46
Categorie: Stiri externe
Studenti chinezi

China acuză agențiile de informații ale Taiwanului că au folosit „ispite” ca să recruteze ca spioni studenții veniți în schimburi de experiență, cu scopul de a „sabota” activitățile de pe continent.

 

Acuzațiile fac parte dintr-o campanie a presei de stat prin care se încearcă aducerea în atenția publică a activităților de spionaj comise de agenții străini, noteză CNN.

„Spionii taiwanezi folosesc bani, iubire, seducție și ispite cunoscute pe Internet ca să creeze spioni și o rețea de spionaj în China. Este extrem de imoral să folosească studenții pentru acțiuni de săionaj”, arată un raport prezentat de o televiziune de stat.

Într-unul dintre cazurile prezentate de China Daily, un student chinez în vârstă de 18 ani, care a mers la studii în Taiwan, a fost devenit informator după ce a început o relație sexuală cu o taiwaneză care era spion.

„Autoritățile spun că, în peste trei ani, studentul i-a oferit în jur de 100 de documente din domeniul științei și tehnologiei, care au legătură cu apărarea națională. El ar fi fost plătit cu 45.000 yuan (n.r – în jur de 5.600 euro)”, potrivit presei de stat.

Pe de altă parte, autoritățile de la Taipei resping acuzațiile, spunând că Beijingul creează „mai multe neînțelegeri” între cele două guverne. Autoritățile chineze privesc Taiwanul, care nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist, ca făcând parte din teritoriul său. Tensiunile directe au crescut de la alegerea lui Tsai Ing-wen ca președinte, în 2016. Partidul acesteia a fost întotdeauna în favoarea unei independențe totale a Taiwanului.

„China folosește presa de propagndă și ne acuză cetățenii din cauza democrației din țara noastră și pentru că respectăm statul de drept, ceea ce ridică mai multe întrebări privind motivele și scopurile Chinei”, a precizat Consiliul pentru Afaceri pe Continent al Taiwanului.

Această campanie împotriva guvernului din Taiwan este prezentă în cel puțin șase publicații și televiziuni chineze. De exemplu, într-un editorial publicat de Global Times, China acuză autoritățile taiwaneze că pun în pericol relațiile bilaterale, astfel că Beijingul „se pregătește pentru ce e mai rău.”

„Studenții vizați trebuiau să aibă un viitor promițător. Studiile în Taiwan le-ar fi oferit oportunitatea de a progresa. Agențiile de spionaj din Taiwan au comis o infracțiune morală, pentru că i-au atras pe tineri, ruinându-le viețile”, se mai precizează în editorial.

Relațiile dintre Beijing și Taipei, la cel mai scăzut nivel

Relațiile dintre China și Taiwan sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, întrucât autoritățile de pe insulă sunt împotriva unificării cu China. În acest context, Beijingul încearcă diverse campanii prin care să atragă cetățenii taiwanezi de parte sa. De exemplu, din 1 septembrie, cetățenii taiwanezi pot primi permise de rezidență permanente în China, ceea ce le oferă numeroase privilegii. Potrivit agenției Xinhua, în prima săptămână au solicitat un astfel de permis 22.000 de persoane.

Totodată, autoritățile chineze le solicită companiilor internaționale, între care și aeriene, să înceteze a lista Taiwanul ca o țară separată și să o prezinte ca parte din China, așa cum se întâmplă în cazul Tibetului și Hong Kong-ului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22