China a lansat ”mama tuturor dronelor”, o navă maritimă smart, care navighează singură

Ultima actualizare: 12-06-2022 11:04
Zhu Hai Yun
youtube.com

China a lansat primul transportor de drone fără echipaj din lume, care folosește inteligența artificială pentru a naviga autonom în ape deschise.

Beijingul a anunțat-o oficial ca fiind un instrument de cercetare maritimă, dar unii experți spun că are potențialul de a fi folosită ca navă militară.

Nava autonomă Zhu Hai Yun - supranumită ”mama tuturor dronelor” - are aproximativ 99 de metri lungime, 13 metri lățime și 6 metri înălțime.

Poate transporta zeci de drone aeriene, maritime și submersibile echipate cu diferite instrumente de observare, potrivit constructorului naval, CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co, citat de Business Insider.

”Beneficiul câștigat imediat de China este probabil colectarea de date”, a declarat Matthew Funaiole, membru senior al China Power Project la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, pentru Insider.

„Din punct de vedere pur științific, adică unghiul pe care îl promovează China, am putea vedea drone chineze (atât de suprafață, cât și de submarină și lansate de pe Zhu Hai Yun) contribuind la atenuarea dezastrelor, la monitorizarea mediului etc.” - a mai spus el.

Cu toate acestea, nava-mamă dronă ar putea fi folosită și de armata chineză pentru a aduna informații în Marea Chinei de Sud, asupra căreia mai multe țări au făcut revendicări teritoriale concurente.

În ultimii ani, China și-a manifestat intențiile din ce în ce mai insistente de suveranitate asupra mării și și-a consolidat prezența militară.

„Când avem de-a face cu China, rareori avem o perspectivă perfectă asupra intențiilor lor, dar așa cum am văzut cu activitățile sale în Marea Chinei de Sud, întreprinderile științifice pot fi un precursor sau pot sprijini în alt mod obiectivele militare.

Tehnologia, în special sistemele de colectare a informațiilor, au adesea aplicații cu dublă utilizare. Datele culese de China din sisteme autonome ar putea ajuta la supraveghere, conștientizarea domeniului, să ajute submarinele PLA [Armata de Eliberare a Poporului] să navigheze, să îmbunătățească capacitățile ASW [războiului antisubmarin] ale Chinei, etc." - a spus Funaiole.

Nava folosește primul sistem AI din lume numit Intelligent Mobile Ocean Stereo Observing System, dezvoltat de Southern Marine Science and Engineering Guangdong Laboratory, potrivit Insider, care citează South China Morning Post.

Nava va fi controlată de la distanță și poate călători cu o viteză maximă de 18 noduri sau aproximativ 20 de mile pe oră, potrivit constructorului naval.

Chen Dake, directorul laboratorului, a declarat pentru publicația de stat Science and Technology Daily în 2021 că nava este o nouă „specie marină”, care va revoluționa domeniul de observare a oceanelor.

China este deja cel mai mare constructor de nave din lume și are ambiția de a deveni o „mare putere maritimă”.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO