FOTO. Dezastru în Chile. ”Cea mai mare tragedie, din 2010”. Cel puţin 64 de oameni au murit în incendiile forestiere
Cel puțin 64 de oameni au murit în Chile, din cauza incendiilor care devastează centrul și sudul țării, pe fondul caniculei instalate la începutul săptămânii.
Preşedintele Gabriel Boric a precizat că acest nou bilanţ va continua "să crească de manieră semnificativă", relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Pot, din nefericire, să confirm că există 64 de morţi. Acest număr va creşte, ştim că va creşte de manieră semnificativă", a declarat Boric la Quilpué, aflat la periferia Vina del Mar.
La Quilpué, localitate aflată la 90 km nord-vest de Santiago de Chile, o echipă a AFP a văzut cartiere întregi şi maşini carbonizate.
Aici, mii de locuitori au fost blocaţi vineri timp de mai multe ore în timp ce încercau să fugă cu maşinile.
"Este cea mai mare tragedie cu care ne-am confruntat de la cutremurul din 2010", a declarat preşedintele Boric, referindu-se la seismul cu magnitudinea 8,8 care a fost urmat de un tsunami pe 27 februarie 2010, soldat cu peste 500 de morţi.
Sute de pompieri fac eforturi impresionante pentru a controla cele peste 90 de focare izbucnite cu precădere pe coasta Pacificului.
Tragic este că, în unele cazuri, primejdia este atât de mare încât echipajele se văd nevoite să bată în retragere. Înconjurați de flăcări din toate direcțiile, acești pompieri sunt șocați când își dau seama că trec pe lângă un autobuz arzând în care rămăseseră blocați călători.
Într-o scenă dramatică, pasagerii unui alt autobuz se roagă și plâng necontrolat când vehiculul trece prin foc.
Întețite și alimentate de vântul puternic, începând de sâmbătă, focurile au început să se apropie de zone dens populate din regiunea turistică Valparaiso. Situată la aproximativ 100 de km nord-vest de capitala Santiago de Chile, zona e bogată în păduri și ferme viticole.
Tot în Valparaiso e situată celebra stațiune Vinia del Mar, ale cărei plaje sunt pline de turiști, în această perioadă a verii sudice, marcată de temperaturi caniculare.
Rolando Fernández, localnic: ”Flăcările erau de cealaltă parte a dealului, dar în 10-15 minute au ajuns aici. Au început să cadă scântei peste tot, a fost pârjol. Câțiva vecini au ars de vii în case, acolo un tată și fiica lui, la fel și vecinul de peste drum. Iar noi am rămas fără nimic.”
Din păcate, autoritățile au motive să suspecteze că, măcar în unele cazuri, e vorba de focuri puse deliberat.
Vicente Maggiolo, pompieri: ”Este evident că focul a fost pus cu intenție. Nu se poate să izbucnească simultan 4 focare spontan. A fost ceva planuit.”
Leonardo Möder: ”Vinovații știau foarte bine ce fac, au dat foc la amiază, când canicula era în toi.”
După ce a survolat cu un elicopter zona pârjolită, președintele țării a decretat stare de urgență pentru a permite mobilizarea de resurse suplimentare.
Zeci de mii de hectare și sute de case au fost deja făcute scrum.