Cel puţin 1.300 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca, în condiţii de căldură extremă. Au ieșit la iveală nereguli
Arabia Saudită a anunţat, duminică, decesul a 1301 pelerini în timpul marelui pelerinaj musulman desfăşurat recent în condiţii de căldură toridă, precizând că majoritatea dintre pelerini nu aveau permise pentru această adunare anuală, relatează AFP.
"Din nefericire, numărul morţilor a ajuns la 1301, dintre care 83% nu erau autorizaţi să efectueze hajj. Ei au parcurs distanţe lungi sub soare, fără adăpost sau confort adecvat", a relatat agenţia oficială saudită de presă SPA.
Săptămâna trecută, un bilanţ al AFP bazat pe declaraţii oficiale sau pe informaţii de la diplomaţi implicaţi în căutarea victimelor estimase numărul victimelor la aproape 1.100.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Diplomaţi din ţările arabe au declarat că 658 erau egipteni, dintre care 630 nu aveau autorizaţie oficială pentru pelerinaj. Multe dintre decese au fost cauzate de căldură. Hajj a avut loc între 14 şi 19 iunie, în vestul regatului.
Până duminică, Riadul nu a comentat public decesele şi nici nu a oferit un bilanţ al victimelor. Vineri, un oficial saudit de rang înalt a oferit AFP un bilanţ parţial de 577 de morţi în cele două zile cele mai aglomerate ale hajj-ului: 15 iunie, când pelerinii s-au adunat timp de ore întregi pe Muntele Arafat, şi 16 iunie, când au participat la ritualul de "lapidare a diavolului" în Mina.
Acest oficial a apărat reacţia autorităţilor: "Statul nu a dat greş, dar a existat o eroare de apreciere din partea unor persoane care nu au măsurat riscurile".
Ministrul saudit al Sănătăţii, Fahd Al-Jalajel, a calificat drept un "succes" gestionarea marelui pelerinaj musulman, potrivit SPA. El a precizat că sistemul de sănătate a "furnizat peste 465.000 de servicii de tratament specializat, inclusiv 141.000 de servicii pentru cei care nu au obţinut autorizaţia oficială pentru a efectua hajj".
Un ritual foarte popular
Hajj este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, pe care toţi musulmanii care îşi permit trebuie să îl efectueze cel puţin o dată în viaţă, la o dată stabilită de calendarul musulman, care se bazează pe ciclurile lunare. Potrivit autorităţilor, anul acesta au participat 1,8 milioane de pelerini, majoritatea din străinătate.
Ritualurile s-au desfăşurat şi în acest an în condiţii de temperaturi foarte ridicate, care au atins 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca, cel mai sfânt oraş al islamului din vestul Arabiei Saudite.
În fiecare an, zeci de mii de credincioşi încearcă să ia parte la pelerinaj fără permisele necesare, care sunt plătite şi acordate în funcţie de cote, inclusiv accesul la instalaţiile cu aer condiţionat.
Egiptul a retras licenţele de funcţionare a 16 companii de turism şi le-a reclamat la procuratură, considerându-le responsabile de moartea unor pelerini egipteni la Mecca
Egiptul a retras licenţele de funcţionare a 16 companii de turism şi a făcut plângere împotriva lor la procuratură, acuzându-le că sunt responsabile pentru moartea unor pelerini egipteni la Mecca, a declarat sâmbătă o unitate de criză însărcinată cu soluţionarea situaţiei, transmite Reuters.
Surse medicale şi de securitate spun că cel puţin 530 de egipteni au murit în timpul pelerinajului haji de anul acesta de la Mecca, în timp ce declaraţia unităţii, formată joi şi condusă de premierul Mostafa Madbouly, spunea că 31 de decese au fost confirmate ca urmare a unei boli cronice.
Companiile de turism care au facilitat deplasarea celor decedaţi nu le-au furnizat servicii de nici un fel, inclusiv medicale, se arată în comunicat, fără a numi companiile implicate.
Agenţiile sunt acuzate că trimit pelerini în Arabia Saudită cu vize de vizită personală, mai degrabă decât vize haji care permit accesul la Mecca, unde au loc ritualurile haji.
Serviciile medicale oferite de autorităţile saudite pentru a atenua greutăţile pelerinajului nu sunt oferite celor care călătoresc cu viză personală.
Pelerinii care au murit au fost nevoiţi să meargă prin deşert până la Mecca pentru a evita arestarea sau deportarea, se mai arată în comunicat.
Autorităţile egiptene mai spun că acele agenţii de turism nu le-au oferit pelerinilor ”cazare adecvată”, adăugând că acest lucru a cauzat pelerinilor ”epuizare din cauza temperaturilor ridicate”.
Autorităţile egiptene au documentat, de asemenea, 31 de decese în rândul pelerinilor egipteni înregistraţi, invocând ”bolile cronice” drept cauză a deceselor.
Majoritatea celor care au murit au fost neînregistraţi, se arată în comunicat.