Cel mai puternic om din istoria recentă a Turciei ar putea pierde puterea. ”Sper să-i trântim lui Erdogan în nas ușa iadului”
"Cele mai importante alegeri din lume” - așa tratează revista The Economist dublul scrutin, prezidențial și parlamentar, care va avea loc duminică în Turcia.
Jurnaliștii consideră Turcia un „stat-fanion”, cu importanță politică, militară și economică strategică.
În aceste alegeri, opoziția are - conform analiștilor și sondajelor - cea mai bună ocazie din ultimii 20 de ani de a-l detrona pe președintele Erdogan.
Deznodământul ar putea depinde de opțiunile celor din zonele distruse de cutremurele din februarie.
Cel mai puternic lider de când Mustafa Kemal Ataturk a fondat Republica modernă, în urmă cu un secol, Erdogan şi formațiunea sa de sorginte islamistă, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, au îndepărtat Turcia de proiectul secular al lui Ataturk.
De asemenea, Erdogan a centralizat puterea în jurul unei preşedinţii executive, cu sediul într-un palat de 1.000 de camere situat la marginea Ankarei. Acolo se stabilesc politicile privind economia, securitatea ori relațiile internaționale.
Criticii lui Erdogan spun că guvernul lui a pus botniţă disidenţei, a erodat drepturile omului şi a adus justiția sub controlul său. Dar ce-i macină cel mai mult pe turci este colapsul economiei.
”Eu nu-mi permit să cumpăr nimic. Trăiesc de pe urma ajutoarelor de la cutremur”
Erdal Karatas, 59, simpatizant al opoziției: ”Am o mică afacere de mult timp. E prima oară, după foarte mulți ani, când am atins limita cardurilor de credit. Fac împrumuturi ca să-mi achit ratele la credit și leasing. Sub nicio formă veniturile nu-mi acoperă cheltuielile".
La aceste alegeri, Erdogan are emoții și în regiunile considerate până de curând fieful său. Este vorba de zonele devastate de cutremurul din urmă cu 4 luni.
"Au murit toți".
Această femeie și-a pierdut mama, tatăl, sora, fratele, nepoatele și, cel mai dureros, singurul copil.
"Asta e ultima poză cu el".
Mulți turci pun tragedia pe seama corupției de stat și a reacției întârziate a guvernului. Iar duminică își vor lua cu ei furia în cabinele de vot.
Ayhan Canımoğlu, supraviețuitor al cutremurelor: ”Alegerile sunt singura noastră cale de a-i trage la răspundere pe cei vinovați. Sper să-i trântim (lui Erdogan) în nas ușa iadului!".
Sinistrații încă trăiesc în corturi și stau la cozi pentru un castron cu mâncare. Până și foștii susținători înfocați ai lui Erdoan par să se fi lecuit.
Fost simpatizant al lui Erdogan: ”Oamenii îl privesc ca pe un sfânt... Eu nu-mi permit să cumpăr nimic. Trăiesc de pe urma ajutoarelor de la cutremur".
”Edogan ar putea pierde, dar poate opoziția să câștige?”
Pe de altă parte, victoria opoziției turce n-ar fi posibilă fără votul kurzilor, al căror număr este estimat între 15 și 20 de milioane din totalul de 85 de milioane de locuitori ai Turciei. Rivalul lui Erdoan a făcut declarații curajoase în sprijinul minorității kurde.
Ozgur Unluhisarcikli, director biroului de la Ankara al Marshall Fund: ”Pentru prima oară de când e la putere, Erdogan se confruntă cu o provocare reală în alegeri și chiar poate pierde. Asta conferă scrutinului o mare însemnătate. În aceste alegeri nu se bat doar două partide, ci două viziuni. Pe de o parte, viziunea unui stat polițienesc, a unei societăți uniformizate, cu puterea concentrată în mâinile executivului. Pe de altă parte, viziunea opoziției și a candidatului Kilicdaroglu, a unei Turcii pluraliste, democratice, în care nicio comunitate nu are întâietate în fața alteia".
Soli Ozel, lector la Kadir Has University: ”Da, Erdogan ar putea pierde, dar poate opoziția să câștige?”.
Miza alegerilor este imensă și în plan internațional. Turcia este una dintre cele 20 mari economii ale lumii și se întinde din Anatolia până în inima Chinei. E o verigă importantă a lumii islamice, fiind în același timp o țară din Balcani, Caucaz și Mediterana de est.
Strâmtorile Bosfor și Dardanele, pe care le controlează Turcia, sunt singura cale maritimă care leagă țările din bazinul Mării Negre. Altfel spus, n-ai cum să nu ții cont de Turcia.
Sursa: Pro TV
Etichete: Turcia, alegeri prezidentiale, erdogan, opozitie,
Dată publicare:
13-05-2023 10:11