Cel mai mare exportator de petrol din lume risca sa intre in faliment. Tara are datorii colosale si depinde exclusiv de titei
Arabia Saudita se afla in pragul unui faliment structural si va intra in colaps in maximum trei ani - acesta este avertismentul lansat de unul dintre cei mai respectati oameni de afaceri si analisti economici din lume.
Zach Screiber, omul de afaceri care a castigat peste 1 miliard de dolari dupa ce a prezis prabusirea pretului petrolului cand nimeni nu credea ca ar fi posibil, lanseaza un nou avertisment.
Schreiber crede ca situatia se va inrautati de acum incolo, iar Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei din lume, se va prabusi in aproximativ trei ani, relateaza CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Sauditii mai au doi sau trei ani inainte sa se loveasca de zid. Vor intra in faliment structural pentru ca au cheltuieli uriase si petrol ieftin. Nu e de mirare ca au o tona de datorii si se indreapta spre un colaps", crede omul de afaceri.
Arabia Saudita a aprobat reforme radicale care sa ii ofere in urmatorii patru ani independenta de exporturile de petrol.
Cea mai importanta masura prevede listarea la bursa a celei mai mari companii petroliere de pe glob. Pana in 5% din actiunile Aramco vor fi vandute, iar din banii obtinuti va fi creat cel mai important fond suveran de investitii din lume, cu active de doua mii de miliarde de dolari.
"Arabia Saudita este dependenta de petrol", a declarat printul Mohammed bin Salman, initiatorul reformelor si fiul preferat al regelui Salman.
Anul trecut, 70% din veniturile Arabiei Saudite au venit din vanzarea de petrol. Dar incasarile s-au redus semnificativ dupa aproape doi ani in care pretul titeiului a inregistrat scaderi accentuate.
Arabia Saudita este cel mai mare exportator de titei.
Vanzarea Aramco este planificata pentru 2018 sau chiar cu un an mai devreme, sustine Mohammed bin Salman. Fondul public de investitii va juca apoi un rol major in economie, investind in tara si peste hotare, fiind suficient de mare pentru a cumpara cele mai mari companii tranzactionate la bursa - Apple, Alphabet (compania mama a Google), Microsoft si Berkshire Hathaway.
Insa o cotare publica initiala la Aramco vine intr-un moment dificil. In ianuarie, pretul barilului de petrol Brent a coborat sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preturile petrolului sunt in scadere de peste un an si jumatate, din cauza excesului de oferta de pe piata, la care s-a adaugat, recent, ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.
Sursa: CNN
Etichete: arabia saudita, faliment, petrol, economie, financiar,
Dată publicare:
10-05-2016 10:53