Cei mai puternici oameni ai planetei sunt fata in fata la Paris. Discursul emotionant rostit de Barack Obama

Obama

"Cand cinismul si indiferenta va dau tarcoale, ganditi-va la sacrificiul acestor oameni". Acesta a fost indemnul lansat vineri in Franta de presedintele american.

Obama i-a omagiat pe soldatii aliati, participanti in urma cu 70 de ani la debarcarea din Normandia - o actiune militara ce avea sa elibereze Europa de nazisti, si sa puna capat celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.

La festivitati au participat, 20 de sefi de stat, inclusiv cancelarul Angela Merkel, semnul suprem al reconcilierii.

Astfel, si pentru germani debarcarea aliatilor nu mai simbolizeaza infrangerea in razboi, ci speranta de pace.

"Nu vom uita niciodata sacrificul soldatilor americani", a spus Francois Hollande.

Citește și
Barack Obama
Barack Obama a fost filmat pe ascuns la o sala de fitness din Polonia. Cum se mentine in forma presedintele SUA
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Peste 150.000 de suflete au pornit catre aceasta fasie ingusta de nisip argintiu, de care atarna nu atat soarta razboiului, cat cursul istoriei omenirii. Domnilor, suntem coplesiti de prezenta voastra aici", a spus Obama.

Cu greutate, dar insufletire, veteranii prezenti, cei mai multi nonagenari, s-au ridicat ca pentru a raspunde unui apel al comandantului lor, care i-a aplaudat indelung.

Discutie privata intre Obama si Putin

Presedintele american, Barack Obama, a avut o scurta discutie privata cu omologul sau rus, Vladimir Putin, vineri, cu ocazia ceremoniei organizate la 70 de ani de la Debarcarea in Normandia, a anuntat presedintia franceza.

"Presedintele Obama si presedintele Putin au discutat in timpul dineului liderilor. A fost o conversatie informala, nu o reuniune bilaterala oficiala", a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate nationala al presedintelui american, confirmand o informatie oferita de palatul Elysée.

Aceasta este prima intalnire directa intre cei doi lideri de la inceputul crizei ucrainene.

Barack Obama i-a cerut omologului sau rus, Vladimir Putin, sa contribuie la calmarea situatiei in Ucraina, avertizand ca in caz contrar exista riscul izolarii Rusiei pe plan global, anunta un oficial american citat de AFP.

Vladimir Putin si Barack Obama au avut o intrevedere informala de 15 minute, vineri, cu ocazia ceremoniilor marcand Debarcarea in Normandia. Vladimir Putin a declarat ca a avut discutii "pozitive" cu liderii occidentali pe tema Ucrainei, inclusiv cu Barack Obama.

"Am avut schimburi de opinii foarte pozitive", a afirmat Putin dupa ce s-a intalnit cu presedintele Frantei, François Hollande, cu premierul britanic, David Cameron, si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Festivitati dedicate debarcarii aliate in Normandia

In Normandia incep astazi ceremoniile dedicate implinirii a 70 de ani de la debarcarea aliata - o actiune militara ce avea sa puna capat celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa.

La festivitatile prilejuite de comemorarea debarcarii din Normandia participa 20 de sefi de stat si de guvern din toata lumea, si este probabil cea mai tensionata sarbatoare de acest gen din ultimii ani. Aceasta deoarece criza din Ucraina a facut ca relatiile dintre unii participanti sa nu fie cele mai cordiale, obligand gazdele franceze sa faca un adevarat balet diplomatic.

Sunt primele intalniri cu lideri occidentali pe care le are presedintele rus Vladimir Putin de la anexarea Crimeei, in martie, si tot acum - liderul de la Kremlin se va gasi pentru prima data fata in fata cu noul presedinte ales al Ucrainei.

Vladimir Putin a fost primit cu toata pompa la Palatul Elysee, unde a luat masa alaturi de Francois Hollande. Pentru presedintele francez era insa... a doua cina. Prima o luase cu nici doua ore inainte, in compania presedintelui Barack Obama la un restaurant din centrul Parisului. O gazda atenta, Hollande si-a impartit minutios seara, intrucat Obama si Putin nu au inclus in programul lor o intalnire fata in fata. Vor nu vor, cei doi lideri vor da ochii astazi, la ceremoniile dedicate debarcarii aliatilor in Normandia.

"Nu am niciun dubiu ca il voi vedea pe domnul Putin. Noi doi am avut mereu o relatie practica, de afaceri...", spune Barack Obama.

Vladimir Putin si-a inceput maratonul de intalniri inca de la aeroport, unde, intr-un salon de protocol, a discutat cu David Cameron. Premierul Marii Britanii spune ca vrea ca Rusia sa recunoasca si sa colaboreze cu noul presedinte ucrainean, sa detensioneze situatiei si sa opreasca fluxul de oameni si arme spre Ucraina."

Un mesaj similar, insotit de un ultimatum si de noi amenintari cu sanctiuni, au transmis ieri Rusiei liderii G7. Barack Obama, presedintele Statelor Unite: „Vrem sa vedem ce va face domnul Putin in urmatoarele doua, trei sau patru saptamani. Daca nu va lua masuri, v-am spus deja ce actiuni suntem hotarati sa luam."

Ar fi vorba de sanctiuni vizand unele sectoare ale economiei ruse, si care ar putea primi unda verde la summitul european din 26-27 iunie. Rusia nu a raspuns avertismentelor, ci a cerut incetarea actiunilor militare prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, care ieri l-a intalnit pe omologul sau american, tot la Paris.

Tatonarile de la Paris sunt cu atat mai necesare cu cat criza din Ucraina se agraveaza de la o zi la alta. Ieri, fortele ucrainene de la granita cu Rusia au abandonat trei posturi in mainile separatistilor pro-rusi, ce par sa isi consolideze pozitia.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Liderii G7 ii cer lui Vladimir Putin sa ajute la rezolvarea situatiei din Ucraina. Cu ce este amenintat liderul rus
Liderii G7 ii cer lui Vladimir Putin sa ajute la rezolvarea situatiei din Ucraina. Cu ce este amenintat liderul rus

Vladimir Putin ar fi trebuit sa gazduiasca zilele acestea un summit G8, la Soci. Insa, dupa anexarea Crimeei, Rusia a fost exclusa temporar din G8, re-devenit G7, iar summitul a fost mutat la Bruxelles.

Barack Obama a fost filmat pe ascuns la o sala de fitness din Polonia. Cum se mentine in forma presedintele SUA
Barack Obama a fost filmat pe ascuns la o sala de fitness din Polonia. Cum se mentine in forma presedintele SUA

Oricat de ocupat ar fi cu intalnirile diplomatice, Barack Obama isi face timp si pentru sport. Presa poloneza a publicat imagini cu presedintele american facand exercitii de fitness in sala de sport a hotelului de 5 stele la care a fost cazat.

Cameron cere o discutie despre
Cameron cere o discutie despre "excluderea permanenta a Rusiei din G8". Ce ar insemna de fapt aceasta sanctiune pentru Putin

Summitul G7, convocat luni la Haga de catre Barack Obama, ar trebui sa discute "excluderea permanenta a Rusiei" din G8, a declarat miercuri premierul britanic David Cameron in Camera Comunelor, relateaza AFP.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.