Cei mai puternici oameni ai planetei sunt fata in fata la Paris. Discursul emotionant rostit de Barack Obama
"Cand cinismul si indiferenta va dau tarcoale, ganditi-va la sacrificiul acestor oameni". Acesta a fost indemnul lansat vineri in Franta de presedintele american.
Obama i-a omagiat pe soldatii aliati, participanti in urma cu 70 de ani la debarcarea din Normandia - o actiune militara ce avea sa elibereze Europa de nazisti, si sa puna capat celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.
La festivitati au participat, 20 de sefi de stat, inclusiv cancelarul Angela Merkel, semnul suprem al reconcilierii.
Astfel, si pentru germani debarcarea aliatilor nu mai simbolizeaza infrangerea in razboi, ci speranta de pace.
"Nu vom uita niciodata sacrificul soldatilor americani", a spus Francois Hollande.
"Peste 150.000 de suflete au pornit catre aceasta fasie ingusta de nisip argintiu, de care atarna nu atat soarta razboiului, cat cursul istoriei omenirii. Domnilor, suntem coplesiti de prezenta voastra aici", a spus Obama.
Cu greutate, dar insufletire, veteranii prezenti, cei mai multi nonagenari, s-au ridicat ca pentru a raspunde unui apel al comandantului lor, care i-a aplaudat indelung.
Discutie privata intre Obama si Putin
Presedintele american, Barack Obama, a avut o scurta discutie privata cu omologul sau rus, Vladimir Putin, vineri, cu ocazia ceremoniei organizate la 70 de ani de la Debarcarea in Normandia, a anuntat presedintia franceza.
"Presedintele Obama si presedintele Putin au discutat in timpul dineului liderilor. A fost o conversatie informala, nu o reuniune bilaterala oficiala", a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate nationala al presedintelui american, confirmand o informatie oferita de palatul Elysée.
Aceasta este prima intalnire directa intre cei doi lideri de la inceputul crizei ucrainene.
Barack Obama i-a cerut omologului sau rus, Vladimir Putin, sa contribuie la calmarea situatiei in Ucraina, avertizand ca in caz contrar exista riscul izolarii Rusiei pe plan global, anunta un oficial american citat de AFP.
Vladimir Putin si Barack Obama au avut o intrevedere informala de 15 minute, vineri, cu ocazia ceremoniilor marcand Debarcarea in Normandia. Vladimir Putin a declarat ca a avut discutii "pozitive" cu liderii occidentali pe tema Ucrainei, inclusiv cu Barack Obama.
"Am avut schimburi de opinii foarte pozitive", a afirmat Putin dupa ce s-a intalnit cu presedintele Frantei, François Hollande, cu premierul britanic, David Cameron, si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Festivitati dedicate debarcarii aliate in Normandia
In Normandia incep astazi ceremoniile dedicate implinirii a 70 de ani de la debarcarea aliata - o actiune militara ce avea sa puna capat celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa.
La festivitatile prilejuite de comemorarea debarcarii din Normandia participa 20 de sefi de stat si de guvern din toata lumea, si este probabil cea mai tensionata sarbatoare de acest gen din ultimii ani. Aceasta deoarece criza din Ucraina a facut ca relatiile dintre unii participanti sa nu fie cele mai cordiale, obligand gazdele franceze sa faca un adevarat balet diplomatic.
Sunt primele intalniri cu lideri occidentali pe care le are presedintele rus Vladimir Putin de la anexarea Crimeei, in martie, si tot acum - liderul de la Kremlin se va gasi pentru prima data fata in fata cu noul presedinte ales al Ucrainei.
Vladimir Putin a fost primit cu toata pompa la Palatul Elysee, unde a luat masa alaturi de Francois Hollande. Pentru presedintele francez era insa... a doua cina. Prima o luase cu nici doua ore inainte, in compania presedintelui Barack Obama la un restaurant din centrul Parisului. O gazda atenta, Hollande si-a impartit minutios seara, intrucat Obama si Putin nu au inclus in programul lor o intalnire fata in fata. Vor nu vor, cei doi lideri vor da ochii astazi, la ceremoniile dedicate debarcarii aliatilor in Normandia.
"Nu am niciun dubiu ca il voi vedea pe domnul Putin. Noi doi am avut mereu o relatie practica, de afaceri...", spune Barack Obama.
Vladimir Putin si-a inceput maratonul de intalniri inca de la aeroport, unde, intr-un salon de protocol, a discutat cu David Cameron. Premierul Marii Britanii spune ca vrea ca Rusia sa recunoasca si sa colaboreze cu noul presedinte ucrainean, sa detensioneze situatiei si sa opreasca fluxul de oameni si arme spre Ucraina."
Un mesaj similar, insotit de un ultimatum si de noi amenintari cu sanctiuni, au transmis ieri Rusiei liderii G7. Barack Obama, presedintele Statelor Unite: „Vrem sa vedem ce va face domnul Putin in urmatoarele doua, trei sau patru saptamani. Daca nu va lua masuri, v-am spus deja ce actiuni suntem hotarati sa luam."
Ar fi vorba de sanctiuni vizand unele sectoare ale economiei ruse, si care ar putea primi unda verde la summitul european din 26-27 iunie. Rusia nu a raspuns avertismentelor, ci a cerut incetarea actiunilor militare prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, care ieri l-a intalnit pe omologul sau american, tot la Paris.
Tatonarile de la Paris sunt cu atat mai necesare cu cat criza din Ucraina se agraveaza de la o zi la alta. Ieri, fortele ucrainene de la granita cu Rusia au abandonat trei posturi in mainile separatistilor pro-rusi, ce par sa isi consolideze pozitia.
Sursa: Pro TV
Etichete: vladimir putin, paris, g7, françois hollande, barack obama, normandia,
Dată publicare:
06-06-2014 09:22