Cameron cere o discutie despre "excluderea permanenta a Rusiei din G8". Ce ar insemna de fapt aceasta sanctiune pentru Putin

Ultima actualizare: 22-03-2014 07:39
G8, Vladimir Putin

Summitul G7, convocat luni la Haga de catre Barack Obama, ar trebui sa discute "excluderea permanenta a Rusiei" din G8, a declarat miercuri premierul britanic David Cameron in Camera Comunelor, relateaza AFP.

"Eu cred ca este important ca noi sa actionam impreuna cu aliatii si partenerii nostri si sa discutam daca este convenabil sau nu ca Rusia sa fie exclusa in mod permanent din G8, in cazul in care sunt adoptate alte masuri", a declarat premierul britanic."Acesta este modul bun de a proceda", a adaugat el.

Barack Obama a invitat marti liderii G7 si Uniunii Europene (UE) sa se reuneasca saptamana viitoare la Haga, in cadrul Summitului privind Securitatea Nucleara, pentru a discuta despre situatia din Ucraina.

Expulzarea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline in 2002, este una dintre sanctiunile internationale luate in considerare in urma alipirii Crimeei la Rusia marti.

Cancelarul german Angela Merkel a negat marti zvonurile potrivit carora Rusia a fost deja expulzata din G8.

Merkel a tinut sa precizeze ca in afara de decizia de a anula summit-ul de la Soci, "nicio alta hotarare nu a fost luata".

Ce inseamna pentru Rusia iesirea din G8

Intr-o analiza publicata la inceputul lunii martie, BBC lua in calcul iesirea Rusiei din G8. "E ceva ce conteaza, dar la sfarsitul zilei e un risc pe care Rusia si-l va asuma pentru a obtine ce-si doreste in Crimeea", explica Jeff Makoff, director adjunct la Centrul pentru Studii Internationale Strategice legate de Rusia si Eurasia.

"Ar fi o miscare ce ar putea sugera ca Rusia si Putin nu mai fac parte din lumea civilizata", comenteaza si Mark Katz, profesor de politica la Universitatea George Mason din Virginia.

Planuri anulate pentru Soci

Celelalte sapte state membre - Canada, Franta, Italia,Japonia, Marea Britanie si Statele Unite - si-au suspendat deja participarea la reuniunile in vederea pregatirii summitului G8 prevazut in iunie la Soci, in Rusia, in semn de protest fata de incalcarea suveranitatii Ucrainei de catre Moscova.

Comunitatea internationala va "plati un pret foarte mare" daca ezita sa adopte sanctiuni clare fata de "aceasta anexare" a Crimeei de catre Rusia, a adaugat David Cameron miercuri.

Curtea Constitutionala rusa a validat miercuri, cu unanimitate, tratatul de alipire a Crimeei la Rusia semnat marti de catre presedintele rus Vladimir Putin, in timp ce, pe teren, militii proruse ocupau sediul marinei ucrainene la Sevastopol, in Crimeea.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO