Cehii isi aleg pentru prima data presedintele prin sufragiu universal direct

alegeri

Cehii, satui de recesiune, se prezinta la urne vineri si sambata in primul tur al alegerilor prezidentiale, care se organizeaza pentru prima data prin sufragiu universal direct.

Cehii urmeaza sa sa il aleaga pe succesorul lui Vaclav Klaus dintre noua candidati, inclusiv doi fosti premieri si un artist, relateaza AFP.

Turul doi, prevazut la 25 si 26 ianuarie in cazul in care niciunul dintre candidati nu obtine sambata o majoritate absoluta, ar urma sa departajeze intre cei doi favoriti, si anume Milos Zeman, premier de stanga in perioada 1998-2002, si Jan Fischer, care a condus un cabinet provizoriu (de centru) in perioada 2009-2010.

Ultimele sondaje ii crediteaza cu 20 pana la 25% din intentiile de vot, Zeman inregistrand un usor avantaj. Ei sunt urmati, in sondaje, de trei candidati din partea unor partide politice. Insa tinerii cehi ar prefera sa il vada presedinte pe Vladimir Franz, un compozitor si pictor, care are corpul tatual.

In opinia lor, "Avatarul" sau "Franz Joseph al II-lea" candideaza cu succes impotriva politicienilor. "Vreau sa mobilizez societatea civila, pentru ca oamenii sa reflecteze mai mult si sa citeasca printre randuri", afirma acest artist nonconformist, care oscileaza intre locurile trei si sase in sondaje.

Citește și
euro monede
Tara din UE care sub nicio forma nu vrea sa treaca la euro. "Sistemul pedepseste"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Nu sunt sigur ca sondajele sunt absolut credibile pentru aceste prime alegeri prezidentiale prin sufragiu universal direct", declara pentru AFP politologul Tomas Lebeda de la Universitatea carol din Praga.

"In alegerile legislative, alegatorii decid in mod rational, potrivit programului economic al partidelor. Dar totul sugereaza ca acesti factori vor avea un rol mai putin important in cadrul acestor alegeri prezidentiale", apreciaza el.

Partidele politice sunt reprezentate de vicepresedintele social-democratilor (CSSD) Jiri Dientsbier, seful diplomatiei Karel Schwarzenberg, din cadrul partidului de dreapta TOP 09 si vicepresedintele altei formatiuni de dreapta, OSD, Premysl Sobotka.

Trei femei doresc, de asemenea, postul suprem in stat, si anume presedinta miscarii eurosceptice "Suveranitatea" Jana Bobosikova, actrita si fosta deputata Tatana Fischerova si eurodeputata crestin-democrata Zuzana Roithova. sansele lor sunt, totusi, minime.

Fischer si Zeman ar putea sa se infrunte in turul doi, in contextul in care in tara are loc o dezbatere cu privire la apartenenta lor la partidul comunist (KSC) inaintea "Revolutiei de catifea" din 1989.

Zeman a aderat la KSC in perioada "Primaverii de la Praga", in 1968, fiind exclus doi ani mai tarziu, in cursul epurarilor care au avut loc dupa ocuparea tarii de catre trupele sovietice. in schimb, Fischer este denuntat drept un "carierist", in perioada 1980-1989, cand a fost comunist.

"Nu vreau ca presedintele tarii mele sa fie un fost membru al unui partid-criminal", declara pe un ton indignat gimnasta Vera Caslavska, de sapte ori campioana olimpica in 1964 si 1968, persecutata in anii '70 si '80.

"Imi dau perfect seama ca multi oameni onesti au aderat la partid, sub influenta circumstantelor, si ca regreta acest lucru astazi. Dar ei nu candideaza la presedintie", a subliniat ea.

Fischer isi face, in prezent, autocritica. "Am gresit, am invatat lectia", da el asigurari.

Noul presedinte va fi al treilea de la proclamarea independentei Republicii Cehe, in 1993, dupa fostul disident Vaclav Havel, decedat in 2011, si euroscepticul Vaclav Klaus. Al doilea mandat de cinci ani al acestuia din urma expira la 7 martie.

Ambii au fost alesi de catre Parlament, printr-o procedura criticata pentru complexitatea sa. Deputatii au decis, in februarie 2012, ca seful statului sa fie ales prin sufragiu universal direct.

Desi nu dispune de prerogative atat de extinse ca in Statele Unite sau Franta, presedintele ceh nominalizeaza sau destituie premierul si alti membrii ai guvernului, promulga legile adoptate de catre Parlament sau le opune un vot de veto, pe care Parlamentul il poate evita revotand textul.

Presedintele alege, de asemenea, membrii Consiliului politic monetar al Bancii centrale, numeste judecatori si generali de armata.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Alegeri prezidentiale in Cehia. Jan Fischer, un statistician cu trecut comunist, candidat principal
Alegeri prezidentiale in Cehia. Jan Fischer, un statistician cu trecut comunist, candidat principal

Jan Fischer, fost premier ceh si unul dintre principalii candidati la presedintia tarii, este un statistician de renume, caruia criticii ii reproseaza lipsa de charisma si trecutul comunist, relateaza AFP.

Tara din UE care sub nicio forma nu vrea sa treaca la euro.
Tara din UE care sub nicio forma nu vrea sa treaca la euro. "Sistemul pedepseste"

Iesirea unuia sau mai multor state din zona euro nu ar conduce la desfiintarea monedei unice sau la esecul proiectului integrarii europene.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.