Alegeri prezidentiale in Cehia. Jan Fischer, un statistician cu trecut comunist, candidat principal
Jan Fischer, fost premier ceh si unul dintre principalii candidati la presedintia tarii, este un statistician de renume, caruia criticii ii reproseaza lipsa de charisma si trecutul comunist, relateaza AFP.
Jan Fischer s-a nascut la 2 ianuarie 1951 intr-o familie de matematicieni si statisticieni din Praga. Absolvent al facultatii de Economie si Administratie publica, el si-a ales ca specialitate statistica si si-a construit cariera in cadrul Biroului national de Statistica, cu o scurta experienta in cadrul unui institut de cercetare si la Universitatea de Economie.
Majoritatea cehilor au aflat despre existenta acestui functionar cu figura austera, pasionat de cifre, in momentul nominalizarii sale surpriza, in aprilie 2009, in functia de premier interimar.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ales pentru profilul sau apolitic, el l-a inlocuit pe Mirek Topolanek, al carui Cabinet de centru-dreapta a fost inlaturat de la putere in timp ce tara detinea presedintia UE. Mandantul sau a durat pana in iulie 2010.
Presedintele Vaclav Klaus l-a definit atunci pe Jan Fischer drept "un barbat prudent, care nu a avut niciodata o orientare politica radicala de o parte sau de alta". Cotidianul Lidove Noviny il descrie la randul sau drept "un soarece gri perfect, fara nicio bruma de charisma".
Dupa expirarea mandatului sau la conducerea Guvernului, Fischer a obtinut functia de vicepresedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). El a parasit astfel Praga si s-a instalat pentru doi ani la etajul 23 al unui imobil din cartierul londonez Docklands.
Pentru cei care il cunosc pe Jan Fischer doar din 2009, este destul de surprinzator sa citeasca amintirile din 1985 ale secretarei sale Dana, care ulterior i-a devenit sotie: "Avea parul lung pana la umeri, o vesta in carouri cu nasturi argintii si camasi cu gulere enorme".
Nonconformismul tanarului statistician are totusi limite: el a fost membru al partidului comunist din 1980 si pana la inlaturarea regimului, in 1989, prin "revolutia de catifea", in timpul careia el nu a adoptat nicio pozitie marcanta. Jan Fischer explica aceasta atitudine prin dorinta sa de a-si putea face treaba in liniste. "Am facut o greseala, am invatat o lectie", asigura el.
Divortat si recasatorit, Jan Fischer are trei copii. El vorbeste engleza, franceza, rusa si germana.
Meloman si pasionat de literatura, Jan Fischer este foarte interesat de cultura si traditia evreiasca. Potrivit agentiei CTK, el nu celebreaza sarbatorile crestine.