Ministrul de Finanțe, despre rectificarea bugetară: ”Nu s-a tăiat de nicăieri”
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că, în urma rectificării bugetare, ”nu s-a tăiat de nicăieri”, iar mai multe ministere au primit bani în plus.
”Am văzut că iarăși încep discuțiile despre unde se taie. Nu se taie. În această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri.
Acele ministere care au considerat că pot să ajute bugetul cu economii în această perioadă au luat aceste decizii și au transmis către Ministerul Finanțelor reducerea unor cheltuieli neesențiale. Sumele sunt foarte mici, câteva sute de mii la un minister, 4 milioane la Administrația Prezidențială, de exemplu”, a declarat Florin Cîțu.
Potrivit acestuia, s-au alocat fonduri suplimentare către mai multe ministere.
”Ceea ce a avut în plus această rectificare: au fost suplimentate fondurile de la Ministerul Transporturilor, unde, în anii precedenți, erau la fiecare rectificare tăiate și la Ministerul Educației. Ministere care în trecut erau văduvite la fiecare rectificare, au primit fonduri astăzi, pe lângă Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii”, a spus ministrul.
Credite pentru IMM-uri, garantate cu până 90%
Florin Cîțu a anunțat programul IMM Invest - credite garantate de stat pentru IMM-uri cu dobândă zero.
”Am început cel mai amplu program de susţinere a IMM - IMM Invest. Cu un simplu click şi completarea unui formular, IMM au acces la credite garantate cu până la 90% pentru investiţii şi capital de lucru. Guvernul României porneşte al treilea prorgram important, după programul cu şomajul tehnic şi cel al amânării ratelor clienţilor la bancă. Este important nu doar prin dimensiune, dar tot astăzi începem şi etapa a doua, cea de repornire a economiei. Faţă de celelate două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, se adresează tuturor IMM, nu doar celor afectate de criza coronavirus. Este un program care poate fi accesat tot timpul anului, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un prorgram prin care începem repornirea economiei”, a precizat Cîțu.
Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, iar creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinţaie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.
În prima fază vor fi susţinute 600.000 de locuri de muncă.