Cea mai nouă și secretă armă a rușilor a fost doborâtă în Ucraina. ”Nu are practic niciun echivalent global”
Când două urme de vapori albe traversează cerul lângă linia frontului în estul Ucrainei, tinde să însemne un lucru. Avioanele rusești sunt pe cale să atace.
Dar ceea ce s-a întâmplat în apropierea orașului Kosteantînivka a fost fără precedent. Urma inferioară s-a împărțit în două și un nou obiect a accelerat rapid spre cealaltă dâră, așa cum poate f i observat în videoclipul atașat.
A fost, așa cum credeau mulți, un avion de război rus care a doborât un altul în așa-numitul foc prieten la 20 km de linia frontului sau un avion cu reacție ucraineană care a doborât un avion rusesc?
Intrigați, ucrainenii au aflat curând din resturile căzute că tocmai au asistat la distrugerea celei mai noi arme rusești - drona de luptă stealth S-70.
Aceasta nu este o dronă obișnuită. Numit Okhotnik (Vânător), acest vehicul greu, fără pilot, este la fel de mare ca un avion de luptă, dar fără cabină. Este foarte greu de detectat, iar dezvoltatorii săi susțin că nu are „aproape nicio analogie” în lume.
Poate că totul este adevărat, dar în mod clar s-a rătăcit și se pare că a doua urmă văzută în videoclip a venit de la un avion rusesc Su-57, aparent urmărindu-l.
Este posibil ca avionul rus să fi încercat să restabilească contactul cu drona rătăcită, dar, deoarece ambii zburau într-o zonă de apărare aeriană ucraineană, se presupune că s-a luat decizia de a distruge Okhotnik pentru a preveni ca acesta să ajungă în mâinile inamicului.
Nici Moscova, nici Kievul nu au comentat oficial ceea ce s-a întâmplat pe cerul de lângă Kosteantînivka. Dar analiștii cred că rușii au pierdut cel mai probabil controlul asupra dronei lor, posibil din cauza bruiajului de către sistemele de război electronic ale Ucrainei.
Acest război a văzut multe drone, dar nimic ca S-70 al Rusiei.
Cântărește mai mult de 20 de tone și are o autonomie de 6.000 km.
În formă de săgeată, arată foarte asemănător cu American X-47B, o altă dronă de luptă stealth creată cu un deceniu în urmă.
Okhotnik-ul ar trebui să poată transporta bombe și rachete pentru a lovi atât ținte terestre, cât și aeriene, precum și pentru a efectua recunoașteri.
Și, în mod semnificativ, este proiectat să funcționeze împreună cu a cincea generație de avioane de luptă Su-57 ale Rusiei.
Este în curs de dezvoltare din 2012, iar primul zbor a avut loc în 2019.
Dar până în weekendul trecut nu a existat nicio dovadă că ar fi fost folosit în războiul de doi ani și jumătate din Ucraina din Rusia.
La începutul acestui an, acesta a fost observat pe aerodromul Akhtubinsk din sudul Rusiei, unul dintre locurile de lansare pentru a ataca Ucraina.
Deci, este posibil că zborul eșuat peste Kosteantînivka a fost una dintre primele încercări ale Moscovei de a-și testa noua armă în condiții de luptă.
Epava uneia dintre notoriile bombe cu rază lungă de acțiune D-30 din Rusia a fost găsită în mijlocul locului prăbușirii aeronavei.