Cea mai mare gaura neagra. Poate inghiti intregul nostru sistem solar
Este suficient de mare ca sa inghita intreg sistemul nostru solar si are o masa echivalenta cu cea a 6,8 miliarde de Sori. Chiar si orizonturile de actiune – marginile gaurii – sunt de patru ori mai mari decat orbita planetei Neptun.
Este vorba despre M87, gaura neagra despre care oamenii de stiinta spun ca este de doua ori mai mare decat au crezut initial. Si ceea ce este cu adevarat spectaculos si, in acelasi timp infricosator, este faptul ca cercetatorii estimeaza descoperirea, in urmatorii ani, a altor gauri negre de si mai mari dimensiuni decat M87.
Sursa foto: www.nasa.gov
Oamenii de stiinta au folosit un telescop special adaptat, plasat in Hawaii, ca sa monitorizeze gaura neagra si, cand au constant ce dimensiuni impresionante are, i-au gasit un loc sigur in Cartea Recordurilor.
Mai mult decat atat, M87, pe langa faptul ca este cea mai mare gaura neagra, este si cea mai indepartata de Pamant, la o distanta de 50 de milioane de ani lumina.
Cercetatorii spun ca M87 a ajuns sa fie atat de mare prin unirea a sute de gauri negre mai mici intr-una singura la un moment dat in trecut. Asa se face ca M87 a ajuns sa fie, practic, de 1.000 de ori mai mare decat Caleea Lactee.
“Ar putea inghiti intreg sistemul nostru solar”, spune astronomul Karl Gebhardt, profesor la University of Texas, din Austin, Statele Unite.
In plus, “pana acum, nu exista nicio dovada a vreunei observatii directe in ceea ce priveste existenta unor orizonturi de actiune, adica a unor margini reale ale gaurilor negre”, adauga astronomul Geroge Djorgovski, de la California Institute of Technology din Pasadena.
Echipa de cercetatori din care au facut parte profesorii Gebhardt si Djorgovki a putut observa ca stelele care orbiteaza M87 au o viteza de 500 de kilometri la ora, ceea ce a ajutat la calcularea masei gaurii negre. Oamenii de stiinta spun ca aceasta este cea mai exacta estimare a masei unei gauri negre, facuta pana acum.
Pozitia “record” ocupata acum de M87 se pare, insa, ca nu va dura mult, pentru ca astronomii planuiesc ca in urmatorii ani sa uneasca telescopele de pe intregul Glob, astfel incat sa creeze un areal gigant care va creste semnificativ capacitatea lor de a gasi si de a observa gauri negre, posibil mai spectaculoase decat M87.