Fulgerele arunca nori de antimaterie in spatiu. Imagini spectaculoase
Telescopul NASA, Fermi, a surprins in premiera imaginile uluitoare din timpul unor explozii care au avut loc deasupra atmosferei Terrei, imediat dupa producerea fulgerelor. Cercetatorii spun ca au acum dovada ca trasnetele genereaza antimaterie in cosmos.
Candva ar fi semanat cu o scena din Star Trek sau alte productii science-fiction. Acum, insa, oamenii de stiinta care studiaza fulgerele au reusit ca prin intermediului unui telescop NASA sa surprinda nori de antimaterie “scuipati” dinspre Pamant spre spatiul cosmic.
Fenomenul se produce ca urmare a unei reactii din interiorul fulgerelor in timp ce acestea se misca in atmosfera Terrei. Observate deasupra furtunilor de pe intregul Glob, exploziile de energie au fost monitorizate de cercetatorii NASA, folosind telescopul Fermi care studiaza razele Gamma din spatiul cosmic.
Ce este antimateria?
Antimateria este “oglinda” materiei obisnuite. Atomii normali sunt facuti din sarcini pozitive aglomerate in nucleu, in jurul carora orbiteaza electronii, incarcati cu sarcini negative. In antimaterie, lucrurile stau exact invers. In nucleu sunt sarcinile negative, iar in jurul lor, sarcini pozitive. Cu alte cuvinte, electronii din atomii obisnuiti devin pozitroni.
Cand antimateria se intalneste cu materia se anihileaza reciproc si se produce o explozie de energie, adica razele Gamma, forma cea mai puternica de energie.
Primul care a vorbit vreodata despre antimaterie a fost fizicianul britanic Paul Dirac, in 1931.
Cum se produce antimateria in 1,98 milisecunde:
Campurile electrice din apropierea varfului fulgerelor creeaza o avalansa de electroni care sunt propulsati pe verticala. Cand drumurile lor sunt deviate de moleculele din aer, acesti electroni emit radiatii Gamma, cea mai inalta forma energetica de lumina.
Cand energia produsa de radiatiile Gamma se ciocneste cu alti electroni, miscarea lor atinge viteza luminii. Unele radiatii Gamma trec pe langa nucleele atomilor. Cand se intampla asta, raza Gamma se transforma intr-un electron si o antiparticula a lui, adica un pozitron. Acesti electroni si pozitroni, care sunt foarte puternic energizati, ies din atmosfera Pamantului si se misca in spirala de-a lungul campului magnetic al Terrei, pentru a exploda pur si simplu, intr-un final, in spatiul cosmic, in nori de antimaterie.
In 1,98 milisecunde, explozia de electroni si pozitroni atinge altitudini atat de mari, incat poate ajunge pana la Telescopul Fermi de la NASA, cel care monitorizeaza radiatiile Gamma din spatiu.
Monitorul telescopului Fermi a detectat un semnal caracteristic anihilarii pozitronilor. Cand un pozitron se ciocneste de un electron in spatiul cosmic, cele doua particule se transforma in raze Gamma.
Imaginile au fost realizate cu ajutorul unui simulator TGF de catre Joseph Dwyer, de la Institutul Tehnologic din Florida, ilustrand aceste explozii de energie sub forma unor nori de antimaterie.