Cea mai cunoscuta pictura a lui Leonardo Da Vinci nu mai arata ca acum 500 de ani.Cine a modificat-o
Un adevarat razboi a fost declansat in lumea artei, dupa restaurarea faimoasei picturi a lui Leonardo Da Vinci, "Cina cea de taina".
Cel care s-a ocupat de acest lucru si-a atras furia expertilor, pentru ca ar fi indraznit sa modifice un detaliu aparent minor, dar care este considerat o reprezentare profund eronata. Este vorba despre maneca de la tunica Mantuitorului, care in varianta originala atarna pe langa masa, iar in pictura restaurata apare asezata pe masa.
Diferenta a iesit la iveala prin compararea tabloului pictat de Da Vinci in 1498, in Milano, cu diverse copii realizate de discipolii maestrului, printre care cea a lui Giampietrino, din 1520, detinuta in prezent de Academia Royala de Arta din Londra.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Geniu la 9 ani! Cum castiga din pictura 150.000$ in doar 30 de minute
Criticii restaurarii chiar si-au exprimat surprinderea ca pictura lui Giampetrino nu a fost luata drept model.
Profesorul Pietro Marani, cel care s-a ocupat de controversata restaurare, desfasurata intre 1978 si 1999, a declarat ca este posibil ca originalul si versiunea lui Giampietrino sa nu fi fost niciodata identice. Chiar si asa, el nu a ratat ocazia de a ironiza criticile: "O bucatica de material. Dumnezeule!".
Opera de arta a lui Da Vinci a supravietuit insa unor incercari si mai grele. Soldatii lui Napoleon si-au alungat plictiseala aruncand cu pietre si chiar fecale de animale in ea. Iar in 1943, Fortele Aliate au bombardat cladirea unde se afla "Cina cea de taina", insa din fericire, peretele pe care se afla fresca era protejat de saci de nisip.