Mesajul secret care i-a dus pe arheologi la o capodopera a lui da Vinci, ascunsa timp de 400 de ani

12-03-2012 20:39


restaurantori, fresca

Asemeni filmului "Codul lui Da Vinci", un mesaj secret ascuns intr-o pictura i-a condus pe specialisti spre o descoperire de exceptie: una din cele mai importante fresce realizate de Leonardo da Vinci.

Pictura murala s-ar afla intr-un compartiment secret, sub o alta fresca mai recenta, pe unul din peretii celebrului Palazzo Vechio din Florenta, scrie Daily Mail.

Istoricii credeau ca aceasta pictura a fost distrusa de un incendiu in secolul al XVI-lea, dar se pare ca a fost protejata, fiind ascunsa sub o alta fresca.

Pentru prima data dupa 400 de ani, capodopera va fi scoasa la lumina. Deocamdata insa, nimeni nu a vazut-o.

Restauratorii au introdus o camera “endoscopica” printr-o gaura in perete si spun ca au gasit acolo urme din pigmentii pe care ii folosea Leonardo da Vinci.

Modul in care a fost gasita aceasta “incapere secreta” pare despins din filme. In anul 1970, arheologul Maurizio Seracini a observat pe pictura murala a lui Giorgio Vasari cateva cuvinte gravate: “cerca trove” (“cauta si vei gasi”).

De atunci, echipa condusa de el a scanat peretele, cautand locul exact unde ar putea fi ascunsa capodopera lui da Vinci. Recent, Seracini a reusit sa obtina o mostra din “camera ascunsa” in spatele picturii si vrea sa continue testele.

Din primele cercetari, se pare ca Vasari a vrut sa pastreze capodopera lui da Vinci, pentru ca a protejat-o cu un zid inainte de a realiza propria sa fresca, astfel incat sa nu o distruga.

Alti istorici sunt insa foarte sceptici. Ei cred ca pictura lui da Vinci, Batalia de la Anghiari, a fost distrusa cu mult timp inainte ca Vasari sa monteze acel perete, iar fresca realizata de acesta din urma va avea de suferit daca cercetarile vor continua.

“Batalia de la Anghiari” a fost pictata de Leonardo in anul 1505 si infatisa lupta dintre Republica Florenta si Milano.

 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO